ugrás a tartalomra

A cél: „Szombathely a Nyugat királynője” cím visszaszerzése

2013. május 10.
A krónika szerint majdnem hat éve működik a Weöres Sándor Színház, viszont a tartamilag igazi életünk a HEMO átépítésével kezdődött.

A Weöres Sándor Színház új épületének átadására 2011. január 22-én került sor. Minden igényt kielégítő Színház született, nagyon erős rendezői csapattal, olyan színészekkel, akik szinte változatlan összetételben dolgoznak öt éve, és akik szombathelyieknek érzik magukat. Az eltelt utolsó két szezon kimagasló szakmai sikereket is hozott, büszkélkedhetünk Szerémi Zoltán Rivalda Fesztivál díjával, A kis lord Színikritikusok Díjával, a Széllel szembe Vidor Fesztivál különdíjával, Csonka Szilvia Domján Edit-díjával. A Szentivánéji álom 2012-ben a Színikritikusok Díja két kategóriájában (Remete Kriszta, Kovács Márton), valamint a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó négy kategóriájában kapott díjat (Csonka Szilvia, Mohácsi János, Remete Kriszta és közönségdíj). Ez utóbbi azért is örömteli, mert a POSzT minden évben a szakma legjelentősebb seregszemléje. Nagy büszkeségünk, hogy idén is meghívást kaptunk Pécsre a Jeles András rendezte A félkegyelmű című előadással. Hogy érezzék ennek jelentőségét, tudniuk kell, hogy a válogatásnál az adott szezonban magyar nyelven bemutatott 600 előadásból mindössze 12 kerül beválogatásra. Önkényesen ugyan, de nem minden alap nélkül írom dicsekedve, hogy jelenleg talán a szombathelyi az egyik legjobban működő magyar vidéki színház.

Ennek ellenére nehéz helyzetben vagyunk. Szombathely önkormányzata nem kötelező feladataként is támogatja színházunkat. A város vezetői, képviselői nagyra becsülik munkánkat és elismerésük jeleként igyekeznek anyagi támogatással is segíteni azt. Azonban, akárcsak a többi kulturális intézményé, a mi támogatásunk biztosítása is évről évre nehezebb feladatot jelent az önkormányzat számára. Noha minden lehetséges takarékossági intézkedést megtettünk, a működésünk az év során csak akkor lehet biztosított, ha a bevételeinket is tovább tudjuk növelni. A tőlünk már megszokott színvonal akkor maradhat az előbbiekben ismertetett rangon, ha a közönség mellénk áll és újra nagy számban vásárol bérletet. A több mint 3000 bérletesünk mellett az egyes előadásokra 2000-4000-en vásárolnak jegyet. Jó lenne, ha többen gondolnák azt, hogy a 2000 éves, gazdag kulturális múlttal rendelkező Szombathely rangjához hozzátartozik egy színvonalas színház működése is. Hat éve a tőlem leggyakrabban hallott mondat: „Váltsanak bérletet!”. Ezzel nem csak saját maguknak adnak lehetőséget, hogy értékes szellemi táplálékhoz jussanak, hanem egy nagyszerű színháznak is esélyt nyújtanak a jó működésre. A cél: „Szombathely a Nyugat királynője” cím visszaszerzése.

 

Jordán Tamás

 

Megjelent: 2013.05.10. Szombathelyi7