ugrás a tartalomra

A félkegyelmű, a Black Comedy és a Portugál a porondon

2012. május 6.
A Weöres Sándor Színház közzétette a 2012/13-as évad bérletes kínálatát. Lesz Molnár Ferenc-vígjáték, Feydeau-bohózat és Dosztojevszkij-feldolgozás.

Nem mellesleg a műhelymunkát föltételező markáns rendezői világok megismerésére is jó az állandó társulattal bíró kőszínház, amelynek létezése-működése az elmúlt mindjárt öt évben a város életének mindennapi részévé vált. A Liliom és Az ügynök halála után a 2011/12-es évad végén Moliére-komédiával tért vissza Szombathelyre például Valló Péter, akinek valóságos védjegye a színre vitt drámák alapos, lényeglátó, a jellemeket-figurákat a maguk rétegzettségében, a másikhoz való viszonyuk alakulásában (ez volna maga a dráma) fölmutató elemzése. A rendező 2013-ban - Weöres Sándor 100. születésnapja alkalmából - a Szent György és a sárkány című Weöres-dráma színrevitelére készül Szombathelyen.

Lássuk, mi lesz még. Az őszi bérlet nagyszínpadi bemutatói között találjuk Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékát (rendező Jordán Tamás), a La Mancha lovagja című musicalt (Silló Sándor rendezi). A kamaraszínpadon az őszi szezonban színre kerül Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című tragikomédiája (rendező: Ivo Krobot), valamint a bohózat-nagymester Feydeau Kézről kézre című darabja, a fordító-átíró Hamvai Kornél rendezésében. A tavaszi bérletben a nagyszínpadon Anthony ShafferMesterdetektív című bűnügyi játékát Horgas Ádám viszi színre, Peter Shaffer Black Comedy-jét Mohácsi János rendezi. (Ahogy arról beszámoltunk: a Szentivánéji álom Mohácsi-feldolgozása ott van az idei POSzT versenyprogramjában.) A tavaszi szezon kamaraszínpadi bemutatói: Jeles András Dosztojevszkij-átirata és rendezése, A félkegyelmű, valamint Egressy Zoltántól a népszerű Portugál, Szerémi Zoltán rendezésében.

 

szerző: Vas Népe (szerző: Ölbei Lívia)