ugrás a tartalomra

A legjobb társulat, a legjobb férfi főszereplő

2018. szeptember 3.
A Weöres Sándor Színház újabb elismerésekkel gazdagodott a Városmajori Színházi Szemle szeptember 3-i díjátadóján: a Volpone című előadást több kategóriában is kitűntette a zsűri.

- A legjobb társulat: Weöres Sándor Színház/Volpone című előadás

- A legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna/Weöres Sándor Színház/Volpone című előadás

- Különdíj: Csankó Zoltán/Weöres Sándor Színház/Volpone című előadás és Győri Nemzeti Színház/A vád tanúja című előadás

A 2017/2018-as évad legjobb, nem budapesti, szórakoztató, magas művészi igénnyel színre vitt produkciója volt látható az idei szemle versenyprogramjában. A Volpone című előadást láthatta a fővárosi közönség, Ben Jonson komédiájának Jordán Tamás a címszereplője, Alföldi Róbert a rendezője.

 

A társulat nem első alkalommal kapott díjat a Városmajori Színházi Szemlén, 2014 óta minden évben elismeréssel zárja a budapesti bemutatkozást a Weöres Sándor Színház:

Városmajori Színházi Szemle 2014 - Különdíj - Czukor Balázs és Khaled-Abdo Szaida – a Mágnás Miska (Cudar világ) nagyoperett átírásáért (rendező: Czukor Balázs)

Városmajori Színházi Szemle 2015 - A legjobb férfi főszereplő - Bajomi Nagy György - Vitéz Mihály (rendező: Béres Attila)

Városmajori Színházi Szemle 2016 - Közönségdíj - Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása (rendező: Alföldi Róbert)

Városmajori Színházi Szemle 2016 - A legjobb női főszereplő - Bánfalvi Eszter - a Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása (rendező: Alföldi Róbert)

Városmajori Színházi Szemle 2017 - Közönségdíj - A falu rossza (rendező: Mohácsi János)

Városmajori Színházi Szemle 2017 – A legjobb rendezés – Mohácsi János – A falu rossza

 

 

Kiosztották a 2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjait, ahol a szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogramban bemutatott A vád tanúja, Illatszertár, Cabaret, A képzelt beteg, Volpone és a Furcsa pár című előadásokat. A közönségdíjat a miskolci társulat előadása nyerte Béres Attila rendezésében, díjazták továbbá a szombathelyi társulatot, Mohácsi Jánost, Csankó Zoltánt, Szina Kingát, Bányai Kelemen Barnát, Märcz Fruzsinát és Adorjáni Bálintot.

A Szabad Tér Színház idén is a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként rendezte meg szeptember 3-án a Városmajori Színházi Szemle díjátadóját. A szezon elején, június 15. és július 3. között lezajlott színházi fesztiválon hat, nem budapesti színház hat előadása mutatkozott be teltházas érdeklődés mellett a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A 2018. évi szemle-programot az elmúlt évad legjobb zenés és/vagy szórakoztató előadásaiból válogatták össze a szervezők.

A győri, nyíregyházi, kaposvári, kecskeméti, szombathelyi és miskolci társulatok produkcióit idén is szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Szinetár Miklós Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, Bagossy László rendező, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője, Deres Péter dramaturg és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, akik a díjátadón hozták nyilvánosságra döntésüket. A nézők korábban, a színház honlapján szavazhattak a legjobb előadásra, amelyre 1323 szavazat érkezett. A közönségdíj nyertese a Miskolci Nemzeti Színház társulata lett a Furcsa pár című előadással, amely összesen 757 voksot kapott. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb előadás a nyíregyházi Illatszertár lett Mohácsi János rendezésében.

A szakmai zsűri a szemle történetében először díjazta külön a legjobb előadás mellett a legjobb társulatot is, továbbá értékelte a legjobb női és férfi főszereplőket, mellékszereplőket, valamint átadta a közönségdíjat.

 

A 2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjazottjai:

A legjobb előadás: László Miklós: Illatszertár – Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendező: Mohácsi János

A legjobb társulat: Ben Jonson: Volpone – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

A legjobb női főszereplő: Szina Kinga / Agatha Christie: A vád tanúja – Győri Nemzeti Színház, rendező: Simon Kornél

A legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna / Ben Jonson: Volpone – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

A legjobb női mellékszereplő: Märcz Fruzsina / Molière – Mohácsi testvérek: A képzelt beteg – Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor

A legjobb férfi mellékszereplő: Adorjáni Bálint / Molière – Mohácsi testvérek: A képzelt beteg – Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor

Különdíj: Csankó Zoltán részére A vád tanúja és a Volpone című előadásokban nyújtott emlékezetes alakításáért.

Közönségdíj: Neil Simon: Furcsa pár – Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila

Bővebb információ: www.szabadter.hu