ugrás a tartalomra

Amerre jár, csodák szegélyezik az útját

2013. június 9.
Weöres Sándor ritkán játszott, indázóan szép, légies, egyúttal vaskos humorral sőt: metsző iróniával teli mesés és zenés tragikomédiájából, a Szent György és a Sárkányból Valló Péter rendez előadást a WS Színházban.

Szombaton évadzárót tartott a társulat, de az évad nem ér véget: hátra van még Weöres Sándor 100. születésnapjának megünneplése. Weöres Sándor ritkán játszott, indázóan szép, légies, egyúttal vaskos humorral sőt: metsző iróniával teli mesés és zenés tragikomédiájából, a Szent György és a Sárkányból Valló Péter rendez előadást a WS Színházban. Álomfüzér, tavasz-ünnep, csecsemő- csillogás. És tobzódó öldöklés. Díszbemutató: június 22-én. Az előadás ősztől természetesen bérletben is megy majd.

A kérdés az, hogy legyőzhető- e és főleg hogyan a tavaszról tavaszra szüzeket habzsoló silenei Sárkány. Vagy még inkább az, hogy voltaképpen ki vagy mi a Sárkány. Hol terem? Ki teremti? Ki élteti? És vajon mi célból? A szűzies Giorgio lovag szerepében vendégként Fekete Ernőt láthatja a közönség: Amerre jár, csodák szegélyezik az útját. (Miféle csodák? Mire megy velük?) Cannidast, Silene királyát Trokán Péter játssza. Ingaganga, a százéves anyakirályné: Kiss Mari. Uttanganga, királykisasszony: Nagy Cili. Lauro, a király unokaöccse: Czukor Balázs. Isbel, hercegnő, Lauro féltestvére: Sodró Eliza. (A fiatal színésznő a kaposvári egyetemről érkezett a társulathoz, jövőre többször is láthatjuk a színpadon.) Miron, a Sárkány főpapja: Jordán Tamás. Sirio, silenei lovag: Kálmánchelyi Zoltán. Athanas, a király miniszterere; valamint Drinus réthor, nyomorék: Orosz Róbert. Bardanes, a király minisztere; valamint Batrach, kocsmáros és hajós: Szerémi Zoltán. Lydia, Cynthia, Barbara, udvarhölgyek, a Sárkány jegyesei: Fekete Linda, Varga Dóra, Korponay Zsófi. Nella, piaci árusnő: Alberti Zsófi.

A szerepkettőzések (miniszter-réthor, illetve miniszter-kocsmáros) Valló Péter interpretációjában a hatalmi körforgás mechanizmusát érzékeltetik: egyszer fönn, egyszer lenn. És mert a színház jelen idejű és érzéki művészet, a befogadó az érzékeivel fölfogja (fogja is föl), hogy az ember lényegileg nem változik.

Az előadás díszlettervezője Horgas Péter, jelmeztervezője Benedek Mari, dramatrugja Duró Győző, zeneszerzője Melis László, korrepetitora Falusi Anikó, kellékese Jenei Ágnes (aki mostanában például Kádár-kori üvegpoharak után kutat), súgója Balogh Lívia, ügyelője Németh Éva. A rendező munkatársa M. Kapornaki Rita. Silenében tavasz-ünnep közeleg, a Sárkány áldozatra vár. Az első színben jön a tüzes szemű, sziporkázó Nella (Alberti Zsófi), és a zöld ruhás, szamárfej-álarcos Lauro herceggel (Czukor Balázs) bújik be a sátorba.

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)