ugrás a tartalomra

Az Egyetemi Színpad tehet mindenről

2012. június 6.
A színház az előadásokról és a kultúráról beszélgetés színtere, olyan találkozási pont, ahova nem csak a szűken vett kultúrafogyasztó réteg látogat el.

A színház az előadásokról és a kultúráról beszélgetés színtere, olyan találkozási pont, ahova nem csak a szűken vett kultúrafogyasztó réteg látogat el – állítja Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház újabb öt évre kinevezett igazgatója, aki – mint beszélgetésünk során elmondta – az egykor volt budapesti Egyetemi Színpad hangulatát valósítaná meg a teátrumban.

- Szombathelyen izmosodik a színház. Egy interjúban a következő időszak feladatai között említette a színházba kevéssé járó réteg megnyerését. Hogyan képzeli ezt?

- Országos gond, hogy az embereknek laposabb a pénztárcájuk, ennek megfelelően szorul vissza a színházba járási kedv is. Szombathely annyiban speciális város, hogy itt korábban nem volt színház, ezért van egy olyan réteg, amely nem gondolja, hogy szüksége van a színdarabokra, hiszen nem szokott hozzájuk. Dacára a hatalmas propagandának és a rengeteg szóróanyagnak, ezrével vannak olyanok, akikhez nem jut el a programunk. Azon túl, hogy igyekszünk olyan műsortervet készíteni, amely kedvet ébreszt a színházhoz, ismerősi hálón keresztül, amolyan partizánakcióval utánajárok, kik azok, akik színházba járók lennének, ha bármiféle indíttatást kapnának. Sokakat invitálok majd a színházról való beszélgetésekre is, mert úgy gondolom, hiányzik a személyes megszólítás.

- Szándékozik-e szerepet vállalni a színház a független társulatok felkarolásában?

- Én magam igen fontosnak tartom a függetlenek támogatását: a Merlin Színházban az igazgatásom idején indult Bodó Viktor, Schilling Árpád, Csányi János csapata. Mindig nagy szimpátiával figyeltem ezeknek a társulatoknak a munkáját, és ha felmerül az igény, nagyon szívesen meghívom azokat, akiket a szakma és a közönség is elismer. Anyagilag sem könnyű, hiszen a szállítás és a honorárium költségeit is az előadás bevételéből kell fedezni.

- Lehet-e manapság fix társulatot építeni, amikor a legtöbb színész több helyen játszik egyszerre, s ennek megfelelően a szerződése is előadásokra szól?

- Szombathely ebből a szempontból pozitív példa, hiszen három és fél éve létezik ez a társulat, ezalatt pedig alig volt fluktuáció. Jó nevű színészekkel erős társulatot építettünk, amelyből tizennyolc tag változatlanul itt van. Az én kérésem az volt, hogy addig, ameddig itt vannak, legyenek szombathelyiek. Mivel én tizennégy évig voltam Kaposvárott színész, értem az igényt a vidéki városok lakóitól, azt a birtokosi tudatot, hogy a saját városukban a saját színészeiket szeretnék látni.

- Gondolom, emellett az is fontos, hogy a színészek csapatként együtt legyenek…

- Ez igen lényeges, hiszen sokat kell ahhoz együtt lennünk, hogy erős társulatként együtt dolgozhassunk.

- Milyen jellegzetességei vannak a nemrég átadott színházépületnek?

- Én már az építkezés alatt is csodapalotának neveztem az épületet. Összesen négy játszóhelyünk van 280 fős nagyszínpaddal, 180 fős kamarateremmel, próbateremmel, amelynek kivihető a nézőtere, és az étteremben is van egy színpad. Az előcsarnok óriási, a közönség meglepve vette birtokba az új helyet, hiszen régebben egy nagyon csúf honvédségi művelődési ház volt itt.

- Hamarosan kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT. Mivel készülnek rá?

- Meghívták a Mohácsi János rendezte Szentivánéji álmot, Németh Judit Talán című estjét, nekem pedig ott lesz egy stand up estem, Széllel szembe címmel.

- A Merlin és a Nemzeti Színház vezetése után mi a közös küldetés, amelyet az eddigi teátrumok élén is a sajátjának vall?

- Korábbi pályázatomban is szerepelt az a mondat, amely szerint „mindennek az Egyetemi Színpad az oka”. Fiatalkoromban ugyanis az fantasztikus kulturális hely volt: megtűrt színfolt, ahol az értelmiség meghatározó része jelen volt. A színház már akkor sem csak az előadásokról szólt, hanem a beszélgetésekről is, egyfajta agorának, fórumnak számított. Amit ott megtapasztaltam, annak azóta is érzem a hiányát. Most egy speciális helyen igyekszem megteremteni azt a légkört.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Újabb öt év

Jordán Tamás a nyerő

Tökéletes fészket akar

Jordán Tamás sajtótájékoztatója

Bérletvásárlás szeptember 15-ig

Nyolc bemutató a szombathelyi Weöres Sándor Színházban

A következő évad műsorterve

Jordán Tamás: "Változzon a környezetem, azt szeretném!"

 

 

szerző: Magyar Hírlap (szerző: Szilléry Éva)