ugrás a tartalomra

Bajuszos és Szakállas

2014. október 28.
A felolvasószínház különleges műfaj, a még nincs készen és majdnem készen van határán. Még minden lehet belőle, mint az Ecset és kalapács című Szilárdi-­színdarabból. Az Ecset és kalapács felolvasószínházi változatával november 4-­én találkozhat a közönség a Stúdiószínpadon.

A Bajuszos nem más, mint Friedrich Nietzsche, a Szakállas nem más, mint Munkácsy Mihály. Ahogy Fábián László ajánlója mondja: kortársak, kétemblematikus nagyság. Nietzsche a modern bölcseleti gondolkodás azóta is folyvást hivatkozott elindítója, Munkácsy az akadémikus 19. századi festészetsikeres, divatos atyamestere. Őket költözteti egy kórterembe az elmúlás árnyékában az írói képzelet. Ez a szituáció valóságosan sosem jött létre, de létrejöhetett volna. A betegség azonos, bizonyos értelemben a géniusz szintén, az alapállás azonban élesen eltér. Hogy miben, november 4­-én kiderül.

Az eltéréseknek természetesen mai életünkre nézve is súlyos következményei vannak, ez ebben a legfontosabb. A Szakállas festő szerepében: Szerémi Zoltán. A Bajuszos filozófus: Jordán Tamás. Színre lép továbbá: Bálint Éva, Endrődy Krisztián, Horváth Ákos, Balogh János, Avass Attila, Jámbor Nándor, Hartai Petra.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Szilárdi Béla: Ecset és kalapács - Felolvasószínház

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)