ugrás a tartalomra

Évadnyitó társulati ülés a Weöres Sándor Színházban

2021. augusztus 24.
Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Weöres Sándor Színház. Szabó Tibor igazgató elmondta, az első bemutatót a napokban tartották meg Szentgotthárdon, ezzel hivatalosan is megkezdődött az új évad.

Kovács Dániel Gábor írta azt a szöveget, amelyből a soproni színházzal közösen állították színpadra Az ígéret földje című darabot. A felolvasó színházi produkciót Kelemen Zoltán rendezte, témája IV. Károly visszatérési kísérletét dolgozza fel. Ennek a darabnak a bemutatója Szombathelyen szeptember 11-én este lesz a Püspöki Palota Látogatóközpontjában. (A belépés ingyenes az Ígéret földjére, de jegyirodai regisztrációhoz kötött) Azon a szombaton, amelyen a társulat egész délután várja az érdeklődőket a Fő téren, a Szentháromság szobornál a Weöres T.É.R. nevet viselő közönségtalálkozóján. Elhangzott, a tér szó ez esetben rövidítés: társulati évadnyitó roadshow-t jelent.

 

A nyári szünet után beindult a színházi élet: felújító próbát tartanak a Farsang előadásához, hiszen a Weöres Sándor Színházban szeptember 4-én, Budapesten a Városmajori Szemlén szeptember 9-én lesz előadás. Szeptember 18-án láthatja a közönség a Pornó című darabot, amely Csonka Szilvia egyszemélyes előadása. Egy kíméletlen önkényuralmi rendszer világában játszódik, főhőse egy hivatása gyakorlásában ellehetetlenített színésznő, akit a hatalom folyamatosan megfigyeltet és „Pornó” fedőnév alatt nyilvántartat.

Elkezdődött a Szólít a szörny próbafolyamata, ez a Mesebolt Bábszínházzal közös produkció nehéz témát dolgoz fel, a család szétszakadását, a válás problémáját, és a veszteség okozta traumák feldolgozásában igyekszik segíteni gyermek és felnőtt nézőknek egyaránt. A nagy reményű Ájlávjú musicalé lesz az új évad első premierje, október 1-jén. Az Árad a gazság próbáit szeptember 6-án kezdi meg a társulat, szintén októberi premierrel.

 

Október második felében Shakespeare kerül fókuszba. Indulnak a Vízkereszt próbái és Kelemen Zoltán Shakespeare a mellényzsebben című produkciója, amelyet szilveszter este tűz műsorra a színház. Novemberben jótékonysági koncertet tervez a teátrum az Isis Big Band közreműködésével.

Szabó Tibor a színház igazgatója bemutatta a társulat új tagjait. Négy színész érkezik: Keller-Dénes Emőke, Némedi Árpád, Gyulai-Zékány István, Sipos László Márk. Az előző évadból repertoáron maradnak a következő előadások: Ádám almái, Pál utcai fiúk, Abigail bulija, és a Farsang, avagy ez is mekkora egy tahó.

A társulati ülést követő napon reggel a sajtó képviselőit látta vendégül a színház. Bemutatkozott Horváth Nóra, a teátrum kommunikációs vezetője valamint Szabó Tibor igazgató bejelentette, hogy M.Kapornaki Rita lesz az új művészeti titkár. Szó esett a felújítási munkálatokról: megújul és biztonságosabb lesz a nagy színpad nézőtéri lépcsősora és új köntöst kap az aula és a felső szinti galéria. Erre az önkormányzat pályázat útján biztosított anyagi forrást a színháznak.