ugrás a tartalomra

Ezüstvasárnap: Hú, ez igazi csoda volt! ­

2014. december 14.
Erdélyi Rolika nagy álma teljesült vasárnap délután a Weöres Sándor Színházban: a kisfiú kedvenc mesehőseivel találkozhatott. Mert igenis vannak csodák.

A Weöres Sándor Színház ezüstvasárnapra időzített adventi délutánján sok színes programmal várta a közönséget, kicsiket és nagyokat egyaránt. Volt kulisszajárás, közös éneklés, kézműves foglalkozás, filmvetítés és persze elegáns, édes WSSz­-bonbon, mindjárt a bejáratnál, a színházba csábítás kedvéért. De a délután legnagyobb izgalommal várt attrakció javitathatatlanul a Dóra, a felfedező ­előadás, amely kizárólag Erdélyi Rolika kedvéért készült, a beteg gyerekeket is támogató szombathelyi Csodák Márpedig Vannak Alapítvány és a színház együttműködésében.

A születése óta több nagyon komoly műtéten és csontvelői őssejt-átültetésen is átesett ötéves Rolika hatalmas életöröm­ -és kedvességhullámot kelt, amint szüleivel megérkezik a színházba. Kezdődik a parádé, kiabálja boldogan a ruhatárnál, csillog a szeme, a mosolyából és a jókedvéből jut mindenkinek. Őt is ajándékokkal halmozzák el. Pajorné Kovács Tünde, a Micimackó Óvoda konduktora azzal adja át Rolikának a karácsonyi meglepetést, hogy mihamarabb várják őt vissza a csoportba. Sokan eljöttek az óvodából: Rolika a társait is meghívta az előadásra.

Telt ház van a nagyteremben, Rolikának díszpáholy jár ebből a különleges alkalomból: kényelmes, nagy hópehely­-fotel a színpadon, ahol természetesen anyukája és apukája, Andrea és László társaságában foglal helyet. Minden kérdésre azonnal válaszol, angolul számol (ezúttal nyolcig), együtt lélegzik az előadással, amelyben életre kelnek kedvenc animációs mesehősei. Dóra, aki ezúttal a könyvtárhoz vezető utat fedezi föl: ő Varga Dóra. Csizi, a virgoncmajom: Fekete Linda. Aztán Iza, a leguán: Kálmánchelyi Zoltán. Swiper, a végül mindig póruljáró róka: Szabó Róbert Endre. Benny, a bika: Horváth Ákos.(Hú...!) Térkép: Balogh János. A Vén morcos manó: Mérei Tamás; civilben zenekarigazgató, plusz a Csodák Márpedig Vannak Alapítvány kuratóriumielnöke. És Vali, a polip, Kecsa Móri Csaba, aki végül ölbe kapja Rolikát, és nagy, álombeli kívánságtáncba viszi. A trükkös­-forgó díszlet ifj. Bálint Gábor munkája, a jelmezeket Czubor Zsuzsa készítette, a rendezőnek Gombás Mónika, Varga Alexandra és Kisely Máté volt a segítségére, a Dóra-­epizódot színpadra alkalmazta és a pergő, színes előadást rendezte: Ostyola Zsuzsa. A nagy taps után nagy az öröm, csoportkép készül sok öleléssel. Ezt a délutánt Rolika kapta ajándékba, de előfordulhat, hogy valójában ő adott nekünk valami.

szerző: Vas Népe, Nyugat (Szerző: Ölbei Lívia, Fotó: Mészáros Zsolt, Tánczos Mihály, Videó: Tánczos Mihály)