ugrás a tartalomra

Improvizáció felsőfokon – RögtönÖzön

2015. október 8.
Egy új műsor premierjét tekinthették meg a nézők szerdán RögtönÖzön címmel a Cafe Frei-ben, amelyben a Weöres Sándor Színház színészei szórakoztatták a közönséget improvizációikkal.

Teltház és mosolygós arcok fogadták szerdán a Weöres Sándor Színház színészeit szerdán a Café Frei-ben. Vass Szilárd műsorvezető elmondta, az improvizáció azt jelenti, hogy a színészek nem tudják előre, mit fognak mondani vagy csinálni, az csak az adott szituációban dől el. Az improvizáció különbözik egy előre betanult vicc elmondásától, hiszen itt előre kiszámíthatjuk a poént és az arra adott reakciókat. Egy betanult darab is előre rögzített, legyen bármennyire humoros is. Az improvizáció viszont pontosan azért rejt nagy lehetőséget és rengeteg poént magában, mert nem tudhatjuk, mi fog történni a következő pillanatban. Nagy Cili, Fekete Linda, Horváth Ákos és Jámbor Nándor vállalkoztak erre a feladatra.

Először a „Stop" játékot mutatták be. A színészek egy-egy mozdulatsort végeztek egyenként, majd a stop szóra abba kellett hagyniuk, és a következő ember folytatta tovább. Utána a „Megvagy" feladat következett. A játék típusát és helyszínét a nézők választották borítékból, mint ahogy a többi feladatnál is. Nagy Cili és Fekete Linda egy csillagvizsgálóban beszélgettek, de előtte húztak egy rejtett vonást, amit a másiknak ki kellett találnia. Például amikor Linda nevetett, akkor Cili mindig rosszul lett. A„Meglepinél" előre meghatározott instrukciókat tettek a színészek a zsebükbe, majd jelre elővették, és aszerint folytatták tovább a jelenetet. Ákos és Nándi esküvője természetesen nagy derültségre adott okot, akárcsak Nándi féltékenysége. Majd Nándi leült egy székre szemben a nézőkkel, és nem volt szabad elnevetnie magát, miközben színésztársai mindent elkövettek annak érdekében, hogy kacagásra bírják. Például Linda babusgatta, megnyalta, majd harapdálta a fülét, Ákos rendőrként lépett fel, Sziszi szigorú nevelőként, majd egy nézőként, aki ugyanazt a filmet nézi, mint Nándi. Cili először azt imitálta, hogy vécéajtón kopogtat, később doromboló macskaként ült Nándi ölébe. A nézőtéren szem nem maradt szárazon a sok nevetéstől, ám Nándi kiállta a próbát, még csak el sem mosolyodott.

A „Kicsi hangnál" apró tárgyakat gyűjtöttek be a nézőktől, amiket elhelyeztek a színpadon. Linda beszéltette az egyiket, Ákosnak pedig ki kellett találnia, melyiket. Az „1234" játéknál rangsort húztak a színészek, de csak a sajátjukat tudták, a többiekét nem. Egy nyilvános vécébeli szituációban kellett kitalálniuk, hogy ki hol áll a rangsorban. A „Tolmács" feladatnál először Cili tolmácsolta a kínai természetgyógyász Ákost, majd Nándi a francia úrhajós Lindát. Egy bátor néző is vállalta a feladatot, hogy nem neveti el magát, bármit is csináljanak vele a színészek.

Önfeledt órát töltöttünk a Café Frei-ben, a színészek bebizonyították, hogy egy igazi művész minden szituációban feltalálja magát. Várjuk a folytatást!

szerző: Vaskarika (Szerző: Rozán Eszter, Fotó: Mándoki László)