ugrás a tartalomra

Jordán Tamás és a hetven pogácsa

2013. január 11.
"Anyámtól harmincöt éves éves korom óta - miután a kedvencem az a krumplis pogácsa, amit ő csinál - minden születésnapomra kapok annyi pogácsát, ahány éves vagyok. Most majd hetven darab pogácsa lesz a dobozban" - mondja Jordán Tamás.

"Anyámtól harmincöt éves éves korom óta - miután a kedvencem az a krumplis pogácsa, amit ő csinál - minden születésnapomra kapok annyi pogácsát, ahány éves vagyok. Most majd hetven darab pogácsa lesz a dobozban" - mondja Jordán Tamás, akinek szülei anno április 11-én kötötték össze életüket: tavaly ünnepelték 70. házassági évfordulójukat.

Talán ez is a determináció: hiszen ha április 11-e, akkor József Attila és a költészet napja. Persze amikor Jordán Tamás József Attilát mond, ahhoz a hús-vér költőnek nincsen sok köze: az mindig a legszemélyesebb közlés és vallomás; más nem is lehet. Személyes vallomások lesznek a születésnapi Szabad ötletek...-estek is: először Szombathelyen, utána családi körben, aztán január 15-én a Nemzeti Színházban, a budapesti barátok körében.

Alföldi Róberttel, a Nemzeti leköszönő igazgatójával pedig (aki szerinte megérdemelt volna még öt év nagyvonalú bizalmat) hamarosan együtt játszik: most először. A Rózsavölgyi Szalon februárban mutatja be Mark St. Germain amerikai író darabját, amely Freud - Jordán Tamás - és C. S. Lewis - Alföldi Róbert - vitáját dolgozza föl; Alföldi-rendezésben.

Bővül az adattár: a sok más elismerése mellett Kossuth-díjas Jordán Tamás a legfoglalkoztatottabb színészek közé tartozik, több mint 150 szereppel a háta mögött: Don Quijotétól és Bernarda Albától de Sade márkiig és Schultz úrig. Dióhéjban: 1966-ban földmérő mérnöki diplomát szerez a Műegyetemen. 1961 - ELTE Universitas Együttes, 1971 - 25. Színház, 1977 - Várszínház, 1980 - kaposvári Csiky Gergely Színház, 1991 - a Merlin Színház (és tanoda) egyik alapítója és vezetője, 2001 - Lukáts Andorral osztályt indít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2003-tól 2008-ig a Nemzeti Színház igazgatója. 2007 - a WSSz alapító-igazgatója; második ciklusát tölti a szombathelyi színház élén.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Jordán Tamás: Csak az igaz érdekel

Szabad-ötletek jegyzéke - JORDÁN 70

 

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)