ugrás a tartalomra

Kaczmarski Ágnes tárlata: 14

2014. április 21.
Tizennegyedik alkalommal kapta Vas megyéhez kötődő, 35 év alatti művész a Kiss Sándor-díjat. Idén Kaczmarski Ágnest érte ez a megtiszteltetés.

Tizennegyedik alkalommal kapta Vas megyéhez kötődő, 35 év alatti művész a Kiss Sándor-díjat. Idén Kaczmarski Ágnest érte ez a megtiszteltetés, akinek a Weöres Sándor Színház aulájában rendezett kiállítása adta az esemény díjhoz méltó ünnepélyességét.

A Rotary Club Szombathely Kiss Sándor kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész, érdemes művész, az újjáalakult klub első elnöke emlékére 2000-ben díjat alapított. Az elismerést évente egy 35 év alatti, Vas megyéhez kötődő művész kapja az öttagú kuratórium döntése alapján. Az idei Kiss Sándor-díjas, Kaczmarski Ágnes munkáit bemutató kiállításnak a Weöres Sándor Színház adott otthont.

A kiállítást prof. dr. Horváth Boldizsár, a Kiss Sándor-díj kuratóriumának elnöke nyitotta meg április 18-án.

Kiss Sándor 1925-ben született Erdélyben, a háború után a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta a tanulmányait. Később Zsennyén telepedett le, és az ő családjának nevéhez fűződik az a zsennyei művészeti élet, ami a mai napig is meghatározó. Kiss Sándor nem csak művész volt, hanem 1991-ben kezdeményezője volt a Rotary asztaltársaságnak. Annak az asztaltársaságnak, amely 1993-ban újraalakult, és napjainkban Rotary Klubként ismerhetünk.

A Kiss Sándor kuratórium fő feladata az, hogy azoknak a fiataloknak a munkáját támogassa és segítse, akik Vas megyében és Szombathelyen tevékenykednek. Immáron 14. alkalommal adták át a díjat. A kuratórium döntését mindig Lesenyei Márta - Kiss Sándor özvegye, máig aktív szobrászművész, aki szintén részt vett a tárlatnyitón - irányítása alatt és mentori tevékenysége mellett folytatja.

Ági képei formabontóak, figyelemfelhívóak, olykor meghökkentőek - olyanok, amivel egyéni "hangon szól" világlátásáról.

A kiállításmegnyitó képi sokszínűségéhez a Weöres Sándor Színház fiatal művészei - Balogh János, aki ez előző évi Kiss Sándor-díjas volt, Fekete Linda és Szabó Róbert Endre - zeneileg csatlakoztak, s adtak át Ági tiszteletére Sting dalából, Szabó Balázs Bájolójából, Kispál motívummal felvezetett József Attila versből (Születésnapomra) és egy cigány folklórból álló színes csokrot.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

14 - Kaczmarski Ágnes kiállítása

 

 

 

szerző: Vaskarika (Szerző: Büki László 'Harlequin')