ugrás a tartalomra

Két Trokán, ha találkozik - ritka nyári pillanatok Kőszegen

2014. július 1.
Trokán Péter vendégjátékra érkezik, Trokán Nóra a Kőszegi Várszínházban próbál, úgyhogy apa és lánya egy röpke ölelésre összefuthat a Jurisics-vár kapujában.

Nóra most először csatlakozott a Kőszegi Várszínház nyári társulatához, Violát játssza a Vízkereszt-előadásban, Znamenák-rendezésben. Véletlenek persze nincsenek: néhány hete a Pécsi Országos Színházi Találkozón is nagy sikert aratott az Örkény Színház Mohácsi-féle Moliére-átirata, amelyben Trokán Nórának és Znamenák Istvánnak is fontos szerepe van. Nóra örül Kőszegnek, ráadásul magával hozta (illetve ideszállíttatta) a lovát is; neki Bozsokon talált megfelelő szállást. Egy-egy esti próba előtt milyen jó kilovagolni.

Szerencse, hogy a lovagterembe költöztetett Vízkereszt-próba (a szabadtéri színpadot ezen az estén az Abigél foglalja el) éppen szünetel. Autó begördül, a napbarnított, délceg Trokán Péter kiszáll, a várkapuban lesben álló Nóra lánya – mint egy szertelen kisgyerek – a nyakába ugrik, és úgy dönt, hogy rögtön „le is veszi egy perecre” az édesapját. Ritka pillanatok ezek a dolgos nyárban. Znamenák István jelt ad a próba folytatására, de arra azért van idő, hogy apa és lánya még egyszer pontosítsa a másnapi meglepetés-parti részleteit: Nóra nővére, Anna – szintén sikeres színész – 30. születésnapját ünneplik családi-baráti körben, Trokán Péter nyári Balaton-parti főhadiszállásán, Paloznakon. Anna születésnapja arra is jó, hogy legalább egy este erejéig együtt legyen a család: a szülők, Papadimitriu Athina, Trokán Péter – és a lányok: „Emlékszem a pillanatra, amikor rádöbbentem, hogy felnőttek – hogy akkor most már kollégák vagyunk.”

Trokán Péter a várudvar láttán fölsóhajt: „De szerettem itt játszani.” Ez volt a várszínház hőskorszaka, történelmi tárgyú kortárs drámákkal. Közben innen is, onnan is azt kérdezik a kollégák, hogy mi újság a Weöres Sándor Színházban: mindenki tudja, hogy Trokán Péter 2008-ban eljött Szombathelyre színházat alapítani. Szóval mi újság? Csupa jó. Trokán Péter az új évadban Feydeau-vígjátékkal kezd (csak előbb még elmegy Budaőrsre az Ármány és szerelem kancellár-szerepére, amelyre Sopsits Árpád hívta meg), aztán jön Szombathelyen az igazi nagy falat, O’Neill és a Hosszú út az éjszakába, benne James Tyrone, az idősödő színész életre keltése. „Pont arról beszélgettem egy kollégával, hogy jó volna valami vereteset, komolyat játszani, és két nap múlva Tamás – Jordán – az orrom alá dugta O’Neillt. Alig várom, hogy megkapjam a példányt. Drága mesterem, Ruszt József szokta mondani, hogy két-három évente muszáj visszamenni a klasszikus kályhához.” Különös a sors: Trokán Nóra a múlt évadban Tyrone morfinista feleségét, két felnőtt fiú anyját, Mary-t játszotta el a kecskeméti színházban: „Zsótér zseniális ötlete az volt, hogy a lebegő, saját múltjába révedő Mary-t a maga fiatalságában mutatta meg a színpadon. Féltettem Nórit, de átvitte ezt a magasra tett lécet is.” Lám, hát már megint a büszke apa beszél. „Örülök, hogy jól alakul a pályájuk. Annyira különbözőek – de mindketten talpraesett csajok, na. Jó fejek.”

És most ideje készülődni, mindjárt kezdődik a Bánfalvy Stúdió Abigél-vendégjátéka, amelyben Trokán Péter apaszerepet kapott: ő játssza Vitay tábornokot.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

A 2014/2015-ös évadról

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia, Fotó: Ölbei Lívia)