ugrás a tartalomra

Selection No.6: Halász Péter Tamás és Fülöp Gábor

premier: 2021. december 29.
A Weöres Sándor Színház az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményből, a szombathelyi Irokéz Gyűjteményből válogat.

SELECTION NO.6: HALÁSZ PÉTER TAMÁS ÉS FÜLÖP GÁBOR

Irokéz Selection No.6: Halász Péter Tamás és Fülöp Gábor

Halász Péter Tamás művészete eklatáns példája annak, hogy miért nincs értelme ma már művészeket műfajok szerint kategorizálni. Maurer Dóra tanítványaként, festő szakon végzett ugyan 1998-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, de már ott sem színekkel és formákkal megtöltendő felületekként kezelte az általa festett táblaképeket, hanem tárgyakként. Objekteket, installációkat készít és állít ki. (…) Művei gyakran tudományos igényű gondolatokat, problematikákat jelenítenek meg.

A kiállításon szereplő művei: Első látásra trófeának kinéző tárgy 1-2. (2004, gipsz, fatapéta), Fakabát (2005, famintázatú lamináló anyag, nikecell)

Fülöp Gábor legnagyobb erényének technikai virtuozitásán felül a faszobrászat hagyományos technikájának sajátos újraértelmezése tekinthető. Érdeklődésének középpontjában az élő organizmusoknak az egymással és környezetükkel való viszonya áll, visszatérő témája az emberi test. Gondolkodásában nagy szerepet kap a keleti filozófia, műveiben leginkább a panteizmus szemlélete érhető tetten. Kiemelt figyelmet szentel szobrai felületének, mely a belső és a külső határaként egyszerre elválaszt és összeköt. Az elmúlt egy évben a fa mellett előszeretettel használ egyéb anyagokat, melyeket önmagukban, egymással vagy fával kombinálva alkalmaz.

A kiállításon szereplő műve: Ülő figura (2009, bükkfa)

 

Köszöntőt mond: Jordán Tamás

Megnyitja: Nagy Anna esztéta

 

Időpont: 2012. május 11., 18.30 órakor

Helyszín: Weöres Sándor Színház, első emeleti előtér

 

A belépés díjtalan.

Megtekinthető: június 1-ig