ugrás a tartalomra

Tudomány a színpadon - A szívsebészet születése

premier: 2021. december 29.
Bodor Elekkel beszélgetünk arról, hogy onnan, a lélek lakhelye tabu, hogyan jutott az orvostudomány odáig, hogy a szív akár ki is cserélhető. Beszélgetünk arról, hogyan éli meg a szívsebész, hogy sosem hibázhat, és hogyan élte meg a kezdeteket, amikor kollégáival tanulta az akkor születő szívsebészetet, így gyakran nem tudta, mikor hibázik.

TUDOMÁNY A SZÍNPADON - A SZÍVSEBÉSZET SZÜLETÉSE

TUDOMÁNY A SZÍNPADON

A szívsebészet születése

 

Bodor Elek professzor szinte a kezdetektől részese volt a magyar szívsebészetnek, majd jelentős szerepet játszott a szívátültetés hazai bevezetésében. 45 éves pályafutása során 3077 nagy szívműtétet végzett, ennél is több „kicsit”, és hat új műtéti megoldást talált ki, vagy honosított meg Magyarországon. Több mint 100 tudományos közleményt írt, itthon és külföldön előadások százait tartotta, több nemzetközi szív- és mellkassebészeti társaság tagja.

Bodor Elekkel beszélgetünk arról, hogy onnan, a lélek lakhelye tabu, hogyan jutott az orvostudomány odáig, hogy a szív akár ki is cserélhető. Beszélgetünk arról, hogyan éli meg a szívsebész, hogy sosem hibázhat, és hogyan élte meg a kezdeteket, amikor kollégáival tanulta az akkor születő szívsebészetet, így gyakran nem tudta, mikor hibázik. És természetesen szó lesz arról is, hogy az évtizedek során mit jelentettek számára a betegek, például egy Kálmán Györggyel, a neves színésszel átbeszélgetett éjszaka…

 

A beszélgetést vezeti: Gimes Júlia, újságíró, a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének munkatársa

Vendég: Dr. Bodor Elek szívsebész

Házigazda: Jordán Tamás

 

Időpont: 2011. március 21., 19.00

Helyszín: Stúdiószínpad

Jegyár: 500 Ft