ugrás a tartalomra

Yasmina Reza: Art! - a Körmendi Kastélyszínház előadása

premier: 2021. december 29.
„A csehovi finomságokat felszínre hozó körmendi előadás abban a híres ”üres térben” játszódik, ahol Peter Brook szerint minden megtörténhet: itt és most életre kel (vagyis megszentelődik) a színház."

YASMINA REZA: ART! - A KÖRMENDI KASTÉLYSZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Yasmina Reza: ART!

vígjáték

 

„Serge barátom vásárolt egy képet. A festmény körülbelül egyhatvanszor egyhúsz, és fehér. Fehér az alap, és ha az ember hunyorít, harántirányú vékony fehér pászmákat vesz észre rajta. Serge barátom régóta a barátom. Sikeres fiú, bőrgyógyász és szereti a művészetet. Hétfőn megnéztem a képet…”


A körmendi Kastélyszínház Társulat Yasmina Reza Művészet című vígjátékának bemutatójával ünnepelte 15. születésnapját. Yasmina Reza bámulatos színházi érzékkel és finom lélekrajzzal megírt komédiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi színházi sikere lett: 1994-es keletkezése és hatalmas párizsi sikere óta vagy ötven helyen mutatták be Európa-szerte. Megmutatja, hogy a barátságot – vagy a szerelmet – szinte sose nyilvánvalóan fontos, hanem látszólag mellékes dolgok határozzák meg; megmutatja, hogyan válik egy meggondolatlan mondat gyújtóanyaggá, hogyan lesz egy semmiségből nagy ügy; megmutatja, milyen sajátosan ingatagok a hármas kapcsolatok a családban, társaságban, hivatalban, hogyan lehetnek a nők mindenütt-jelenvalóak, egy csupa férfiról szóló darabban; hogy hogyan zajlanak a kakasviadalok és hogyan kezdődnek a polgárháborúk. Így a fehér festmény magának a darabnak a jelképe lesz, amelyre mint vetítővászonra a legmulatságosabb, legabszurdabb, legkomplikáltabb érzések vetülhetnek.

„A csehovi finomságokat felszínre hozó körmendi előadás abban a híres ”üres térben” játszódik, ahol Peter Brook szerint minden megtörténhet: itt és most életre kel (vagyis megszentelődik) a színház. (Ölbei Lívia)

 

Szereplők:

Marc / Vörös Attila
Serge / Tahin Zsolt
Yvan / Szép Dániel

Közreműködik: dr. Tangl József

Rendezte: Szegezdi Róbert

 

Időpont: 2011. november 29. (kedd), 19 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem

Jegyár: 1.000 Ft