ugrás a tartalomra

Anconai szerelmesek

premier: 2021. december 29.
Adria-parti kisváros terecskéje a hely, ahol megesik, aminek kell. Egy panzió, és egy cafeteria alkotja az életút és a pályaválasztási kilátási horizontját.

ANCONAI SZERELMESEK

Vajda-Valló-Fábri: Anconai szerelmesek

Zenés komédia két részben

Rendező: Béres Attila

Premier: 2009. október 9.

Nagyszínpad:

Buon giorno, signore e signori! Önök e pillanattól fogva a gyönyörű Ancona tengerpartján, illetve kicsit beljebb, mondjuk: úgy a főterén ülnek.Darabunk főszereplője, a jómódú Tomao Nicomaco, itt lakik egy szép házban a lányával, Luciával, aki picikét dadog, de ezt majd úgyis észreveszik. Nicomaco úr fölfogad egy vándormuzsikust, bizonyos Luigit, aki – minő véletlen! – maga is kissé beszédhibás. Luigi énekelni tanítja a korosodó Tomaót, és hegedülni Luciát, de a hegedűórák egy szempillantás alatt pásztorórákká változnak. Van itt egy cukrászda is, bizonyos Giovannié, aki mindenáron el akarja venni Luciát, hogy a hozományból végre megnyithassa az éttermet, amire évek óta vágyik. Viszont jön egy életunt milliomos, Lucrezio nevezetű, akihez don Tomao akarja hozzáadni Luciát, hogy megkaparinthassa a fiú millióit. Amit még okvetlenül tudniuk kell, hogy Giovanninak van egy húga, Drusilla, aki nemrég elvesztette élete nagy szerelmét, és most váratlanul hazatér gyermekkora helyszínére. És természetesen van itt a téren egy panzió is, aminek a tulajdonosa, Agnese asszony valaha közelebbi viszonyban állt don Tomaóval, ma azonban már leginkább csak pletykál és nosztalgiázik Dorinával, aki pedig jelenleg áll közeli… khm... alkalmazásban a donnál. Hogy a szerelmi szálak tovább bonyolódjanak – ahogyan az egy vérbeli olasz komédiához illik –, a panzióban egy gyönyörű magyar lány lakik, név szerint Viktória, akinek don Tomao csapja őrülten a szelet, miközben Giovanni… na de erről már igazán nem illik nagy nyilvánosság előtt beszélni. Csak még annyit: Viktória rettentően boldog, hogy végre kiszabadult ide, ahogy ő mondja, "Olaszba". Mit jelent az, hogy kiszabadult? Ja persze, hisz a lényeget elfelejtettük mondani, hogy ők itt mindannyian, önök is, mi is 1970-ben vagyunk, vagy ’69-ben, vagy ’71-ben, mindegy, szóval valamikor akkor, amikor még... hát ez végképp nem tartozik ide! Most már igazán mindent tudnak, úgyhogy kérem a zenekart! Készen vannak? Allora: Maestro, musica!


Szereplők:

TOMAO Nicomaco, anconai polgár Szabó Tibor

LUCIA, a leánya Csonka Szilvia

LUIGI del Soro, vándormuzsikus Orosz Róbert

DRUSILLA, római lány Bálint Éva

LUCREZIO, Kálmánchelyi Zoltán

VIKTÓRIA, magyar lány Péter Kata

GIOVANNI, cukrász Kelemen Zoltán

DORINA, Tomao házvezetőnője Németh Judit

AGNESE, a panzió tulajdonosa Kiss Mari

ANCONAI HALÁSZOK, JAPÁN TURISTÁK, ANCONAI SZURKOLÓK Farkas Ádám, Kristóf Roland, Nagy Eszter, Németh Éva, Németh Gyöngyi, Nyulassy Attila, Papp-Ionescu Dóra, Schmidt Róbert, Senkovics Petra, Szabó Róbert Endre, Takács Dániel, Unger Tünde


Zenészek

Hotzi Ferenc/Hotzi Péter

Császár János/Mérei János

Sabáli László/Csikós Miklós

Müller Péter, Völgyi Attila/Kutrovits Tamás

Kovács Attila/Lipi Tamás

Vörös Emil/Vasas József

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

A magyar dalszövegeket Fábri Péter írta.

Díszlet: Túri Erzsébet

Jelmez: Füzér Anni

Koreográfus: Bodor Johanna

Koreográfus-asszisztens: Sziráczky Rita

Zenei vezető: Döme Zsolt

Korrepetitor: Falusi Anikó

Ügyelő: Németh Éva

Súgó: Kiss Lívia

A rendező munkatársa: M. Kapornaki Rita

Rendező: Béres Attila

Premier: 2009. október 9.




szerző: wssz