ugrás a tartalomra

Boldog új öt évet!

2012. augusztus 27.
Boldog új évet! Sőt: Boldog új öt évet! Hétfőn megkezdődött a 2012/13-as évad a Weöres Sándor Színházban, ahol a második ötéves igazgatói ciklusát megkezdő Jordán Tamás mellett dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte a társulatot.

"Szeretném mindannyiuknak megköszönni, hogy Szombathelynek van színháza; hogy Szombathelynek színvonalas színháza van: olyan kulturális műhely, amely meghatározza - legalábbis egy réteg - gondolkodását a városban", mondta dr. Puskás Tivadar polgármester a WSSz évadnyitó társulati ülésén ma délelőtt, majd azzal folytatta, hogy az első ötéves ciklus lezárultával leszögezhetjük: "Elkészült a templom, a templomban hirdetni kell az igét. A színház feladata értékválasztásra, morális tartásra nevelni az embereket."

Az évadnyitó társulati ülésen Jordán Tamás, a színház alapító-, egyúttal újabb öt évre kinevezett igazgatója azzal köszöntötte a megjelent politikusokat (a polgármesteren kívül eljött az évadnyitóra a két alpolgármester, Lazáry Viktor és Molnár Miklós, aztán Sági József, a kulturális és sportbizottság elnöke, valamint a színházi szenátus több tagja), hogy egyre biztosabb abban: az életében minden azért történt, hogy a végén, mintegy az életpálya betetőzéseként, a Weöres Sándor Színház létrejöhessen. Mint mondta, örömmel adhat számot arról, hogy a WSSz a Szentivánéji álom-előadás négy POSzT-díjával egyértelműen a magyar színházi elit tagjává vált. Utalt azonban arra is, hogy a magyar színházi élet soha nem látott válságos időszakát éli: színházakat zárnak be, fogy a támogatás és a közönség, nő a létbizonytalanság, a politikai megosztottsággal is küzdő szakmának nincs elég nagy érdekérvényesítő ereje. De éppen mindezek miatt van szükség a színház szerepének átgondolására.

Jordán Tamás régóta úgy látja, a színház, a színész nem élhet elefántcsonttoronyban: azzal a koncepcióval érkezett Szombathelyre, hogy a színház nem egyszerűen (jó) előadások összessége, hanem agora, fórum, közösségi élményt nyújtó találkozóhely, egy város civil életének katalizátora. A legfrissebb hírek ráadásul azt mutatják, hogy más színházak vezetői is ráéreztek az agora-koncepció jelentőségére (a Katona József Színház például kávéházat és könyvesboltot nyit; Schilling Árpád rendező szerint a színház megmaradásának záloga a nyitás és az átjárhatóság).

Az agora-koncepció kiteljesítése azonban türelmet és kitartást kíván. Jordán Tamás azt tervezi (ahogy erről már beszámoltunk), hogy a szeptemberi hétköznapokat személyes beszélgetéseknek szenteli. Biztos benne, hogy vannak még potenciális színházlátogatók, akiknek csak azt a ki tudja, mi okból mindig nehéz első lépést kellene megtenniük ahhoz, hogy nézővé-bérletessé váljanak. Második ötéves ciklusát mindenestül az agora-koncepció kiteljesítésére szánja, bízva abban, hogy az önkormányzat a folyamat élére áll. Például azzal, hogy a politikusok megjelennek a premiereken, mert természetessé válik számukra, hogy ott lenni presztízs, nem részt venni nem illendő.

Az évad első premierjét szeptember 28-án tartják: Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékát Jordán Tamás rendezi. Az évadban összesen nyolc bemutató lesz, plusz a Weöres Sándor-díszbemutató a költő születésének centenáriumán.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Jordán Tamás megnyitotta az évadot

Évadnyitó ülés a Weöres Sándor Színházban: nem egy könnyű műfaj

Eljön a nap, amikor ciki lesz nem színházba járni

 

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia, Fotó: Mészáros Zsolt)