ugrás a tartalomra

"Elment A Frici."

2012. december 5.
Meghalt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A Nemzeti Színház társulatának tagját szerdán érte a halál.

Elment A Frici.

Úgy távozott, ahogy élt. Tapintatosan, csöndesen, szerényen. Több mint egy évtizede a szombathelyi nyarak elképzelhetetlenek nélküle, ahogy ő sem tudta elképzelni a nyarat Szombathely nélkül. Az itt töltött néhány hét jelentette számára a kikapcsolódást, feltöltődést. Nagyon szeretett közöttünk lenni. Hiányát nehéz szavakkal kifejezni.

Nem is kívánhatunk neked jobbat Frici, érezd magad odafenn is Szombathelyen!

 

Jordán Tamás

 

A Weöres Sándor Színházban is többször játszott, legutóbb Az isteni mérföldkő - karneváli Császárok napja előadásában szerepelt, szeptemberben Molnár Piroskával az ötéves születésnapi gálán is fellépett.

 

Hollósi Weininger Frigyes néven született 1941-ben. A szinhaz.hu szerint Hollósi nem készült színésznek, a pálya csak akkor kezdte foglalkoztatni, amikor Ascher Oszkártól hallotta, hogy szépen szaval. Érettségi után nyomban felvették a Színház-és Filmművészeti Főiskolára, de az intézményben alig három hónapot töltött. Az első vizsga után kirúgták, mondván hogy nem fejleszthető. A megrázó élményt szavai szerint máig nem tudta kiheverni.

1962-ben szerződött a Szolnoki Szigligeti Színházhoz segédszínésznek, ahol azzal bíztatták, hogy diploma nélkül is lehet színész, akárcsak Mensáros László és Darvas Iván. Kezdetben ő kapta a legkisebb szerepeket, aztán amikor végre jelentősebb szerephez juthatott volna a Tartuffe-ben, a bemutató előtt két héttel elvitték katonának. Amikor leszerelt, kezdhetett mindent elölről, de így is a Szolnokon eltöltött 18 évét tartotta élete legszebb időszakának.

1980 és 1982 között a Nemzeti Színházban játszott. 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1993-ban a Művész Színházhoz szerződött, majd 1994-től 2001-ig ismét a budapesti Katona József Színház tagja volt, majd 2002-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött. Rendszeresen fellépője az 1982-ben alapított Kőszegi Várszínház saját bemutatóinak.

Hollósi 1992-ben Jászai Mari díjat kapott, egy évvel később pedig a Filmkritikusok díját érdemelte ki. Megkapta az Érdemes művész kitüntetést is, és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is.

Hollósi Frigyes az idei évadban három darabban játszott a Nemzeti Színházban, legközelebb csütörtökön kellett volna színpadra lépjen Vlagyimir Szorokin: A jég című darabjában, amiben Borenboim szerepét alakította. A Nemzeti Színház a színész halála miatt bejelentette, hogy a csütörtöki előadás elmarad.

A jég mellett Hollósi játszott Agota Kristof: Az elsurranó patkány című darabjában, amiben a főszerepet, Bredumót alakította. Szerepet kapott a jövő márciusban debütáló Shakespeare: A velencei kalmárban, és a májusban színpadra kerülő Cigánymesén alapuló előadásban is.

A Nemzeti Színház társulatának tagját szerdán 71 éves korában érte a halál. A színészt a Nemzeti Színház és a Katona József Színház saját halottjának tekinti. Búcsúztatásáról később intézkednek.