ugrás a tartalomra

Horváth Ákos-2012.09.15.

2012. szeptember 14.
Pár szót az idén játszandó szerepeimről. Zednícek vasúti főtanácsos figurája jutott nekem Hrabal művében, élvezettel próbálom Kelemen Zoli kollégámmal majdhogynem karöltve ezt a zárt jelenetet, amiben a híres pecsételés is megtörténik.

Coustouillu politikus szerepe vár Georges Feydeau Kézről kézre című darabjában, amelyet fordított és rendez Hamvai Kornél, akinek ez lesz élete első rendezése. (Mertz Tibor segít neki játékmesterként.) Ez a politikus csetlik-botlik, dadog, amikor a szerelme jelen van. Lehet, hogy a mi politikusainknak is csak ennyi a bajuk: folyton szerelmesek. :)

Aztán a Félkegyelmű (Dosztojevszkij) Jeles András rendezésében, (Akinek a Zarándokének című előadásában megrázó, katartikus jelenet volt, amikor Kiss Mari, mint feleslegessé vált nagymama, kitörte a fogait, és megpróbált mosolyogni. Ilyen pillanatokért érdemes színházba járni.), amiben magam Rogozsin leszek. Nagyon várom.

Végül Szerémi Zoltán rendezi Egressy Zoltán darabját a Portugált. Sátán, a hajléktalan alkoholista nehéz szerepét adta nekem a rendező. Meg is iszom este egypár seritalt, hátha látok egy-két érdekes figurát.

Jövő héten Kálmánchelyi Zoltán gondolatait olvashatják életről, színházról, Fekete Lindáról...

"A színház minden munkása az előadás egy-egy társalkotója. Aki bármilyen mértékben rontja a közös munkát, gátolja a művészetet, és a színház alapcéljának a megvalósítását: kártevő." (Sztanyiszlavkij)

Az orosz mester gondolatával zárom soraim.

 

 

Előző bejegyzés:

Horváth Ákos-2012.09.14.