ugrás a tartalomra

Nem akárkik a POSzT-on

2013. május 29.
Június 6-án, az első napon látható a Weöres Sándor Színház Dosztojevszkij-előadása, A félkegyelmű a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában.

A XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó június 6-ától 15-éig tart a baranyai megyeszékhelyen. A legfontosabb vasi vonatkozása pedig az, hogy a szombathelyi Weöres Sándor Színház Dosztojevszkij-előadása, A félkegyelmű Jeles András átirata és rendezése bekerült a versenyprogramba: mindjárt a találkozó első napján találkozhat vele a pécsi közönség.

A POSzT-on mindig nagy érdeklődést vált ki a versenyt körbeölelő OFF-kínálat, amelyben feltűnik a szombathelyi Mesebolt Bábszínház is: a tavaly bemutatott nagy erejű, játékos és mély szabadtéri moralitásjátékkal, az Akárkivel, amelynek rendezője Kovács Géza. (A bábszínházak rangos országos seregszemléjét nemrég rendezték meg Kecskeméten: komoly elismerésekkel tért háza a fiatal, tehetséges, felkészült társulat.)

A celldömölki Soltis Lajos Színház társulata ugyancsak ott lesz a POSzT OFF-on. Az Asylium Menedék című erőteljes mozgásszínházi előadás rendezője Benkő Ágnes. A celli színház már jó ideje ott van a minőségi alternatív formációk között a térképen, a Menedék pedig annak bizonyítéka, hogy a mozgásszínházi forma nem egyszeri kirándulás volt (gondoljunk az Álomevők elsöprő nemzetközi sikerére) a társulat számára: bőven vannak még ezen a téren is mozgósítható tartalékok Celldömölkön.

Németh Judit, a WSSz színésznője ezúttal Talán című estjével kapott meghívást a POSzT OFF-ra. (A félkegyelműben több szerepet is játszik; nagyszerűen.)

A XIII. POSzT - amellyel most már két társaság, a Magyar Színházi Társaság és a deklaráltan politikai alapon szerveződött Magyar Teátrumi Társaság rendelkezik - koreográfiája alapvetően nem változott az első évtizedben beváltakhoz képest. Az idén is lesznek szakmai beszélgetések, kiállítások, a dramaturgok céhe most is megszervezi a mindig izgalmas, mert a legújabb kortárs darabokból válogató Nyílt Fórumot (felolvasószínházi előadásokkal). Közben a Széchenyi téren könyvheti sátrak csábítják a közönséget. A POSzT-hoz kapcsolódóan szintén várhatók könyvbemutatók, megjelent például egy kortárs portugál drámákat összegyűjtő kötet, amelyet ki más ajánlhatna az érdeklődőknek, mint Egressy Zoltán, a Szombathelyen nemrég bemutatott Portugál című tragikomédia szerzője. Ő aztán tudja, mit jelent a portugál elvágyódás, az a boldog, szomorú melankólia.

Ha Dosztojevszkijjel kezdtük, zárjuk is vele: Miskin versenyez, a POSzT OFF-programban viszont feltűnnek a Karamazov testvérek. (De hát az árnyékuk ott van a Jeles-előadásban is.)

 

 

 

Vonatkozó cikk:

A félkegyelmű

A félkegyelmű is a POSzT-ra megy

Weöres szelleme a POSZT-on

 

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)