ugrás a tartalomra

Poppre Ádám-2012.11.14.

2012. november 13.
Üdv mindenkinek! Sokat gondolkodtam, mivel folytassuk… De már tudom. A ZENÉRŐL lesz szó. Arról, hogy milyen szerepet játszik az életemben, és arról, hogy mennyire kötődöm hozzá.

A legfontosabb és legmeghatározóbb hatások otthon a szülői házban értek. Úgy nőttem fel, hogy otthon mindig zene szólt, ráadásul mindig jó zene! A legkülönfélébb dolgok, de mind tetszettek valamiért. Azóta is szerves része az életemnek, a mindennapjaimnak. Minden hangulatban tudom mit hallgassak, és ez nagyon sokat adhat az ember életéhez, mert segít elkerülni azt, hogy beszürküljenek a hétköznapjaim. Timivel van egy duónk, Broken-Moon Duo. Most ebben a formációban zenélünk, rengeteget kapunk tőle. Nagyon szeretek vele együtt zenélni, mert rendívül érzékeny társ, és mióta ő is ír számokat, nagyon jó magyar szövegű dalaink születnek.

Kisgyerekkorom óta álmodoztam arról, hogy egyszer majd sok-sok ember előtt fogok énekelni. Rájöttem, hogy bármit elmondhatok dalokkal. Saját dalokkal. Sokkal közvetlenebbül tudok a zeném által beszélni magamról, a gondolataimról, mint azt azelőtt gondoltam volna. Ez a legönállóbb előadói műfaj a világon. Egy ember gitárral a kezében már önmagában is elég tud lenni, és ha jól csinálja - bár egyedül áll a színpadon - mégsem lesz senkinek hiányérzete.

Rengeteg előadó, énekes volt nagy hatással rám. Nekem is voltak, és vannak nagy zenei korszakaim, mint sokaknak. Rod Stewart volt az, aki miatt én is énekes szerettem volna lenni. A gimi környékén ismertem meg igazán, és teljesen a hatása alá kerültem. Tom Jones-t is ekkor ismertem meg, akit máig az egyik legjobb énekesnek tartok, és akinek a hangját a legjobban irigylem! Furcsa, hogy egy 18-19 éves embert ezek a 60 feletti sztárok érdekelték, de nélkülük nem alakult volna így az életem, ezt biztosan állíthatom. John Mayer volt a következő állomás. Igen, ő volt a tegnapi zenei házi-feladat!!! (Remélem, meghallgattátok!) Az ő egyszerű, letisztult, őszinte, zenei világa magával ragadott, és elindított bennem valamit. Az ő zenéje miatt kezdtem el számokat írni. Aztán a U2, amit Timi ismertetett meg velem igazán. Egy idő után azt vettem észre, hogy már két hónapja csak U2-t hallgatok! És ott van még Jamie Cullum, aki zseniális énekes és még zseniálisabb zongorista, Sting, Eric Clapton, Ray Charles, Bob Dylan, Johnny Cash, Sam Cooke, Norah Jones, Mark Knopfler, The Police, és Jimi Hendrix (aki nélkül a ma hallható zenék 99 százaléka egész másmilyen lenne). A magyar előadók közül Ákos, Ferenczi Gyuri, Charlie, Tátrai Tibor. Szinte felsorolhatatlan a lista. Nem is írok tovább, mert azt érzem, hogy kevés ez a „blog terjedelem” hozzá. Remélem nem untattam senkit…

A mai házi feladat: Három Jamie Cullum-szám és egy dal Timitől és tőlem. (Ködben)

Hallgassátok!!!!!


1. Jamie Cullum

2. Jamie Cullum

3. Jamie Cullum

És a mi dalunk:

 

Folytatás holnap!

Üdv, Ádám

 

 

 

Előző bejegyzés:

Poppre Ádám-2012.11.13.