ugrás a tartalomra

Szabó Róbert Endre-2013.03.29.

2013. március 28.
amikor ezt olvasod, nagypéntek lesz. a húsvét a kereszténység legfájdalmasabb, de legfontosabb ünnepe. Jézust keresztre feszítik, hogy megváltsa az embereket bűneiktől.

majd harmadnapra feltámad. több mint kétezer éve történt mindez. lehet Istenről vitatkozni, hogy van-e, vagy nincs, de a keresztre feszítést történelmi tényként kezelik. nem csak az evangélisták írják meg a Bibliában, ókori történetírók is említést tesznek róla. és természetesen ma is régészek és történészek kutatnak minden ezzel kapcsolatos tárgyi emléket.


hogyhogy böjtölök? azért, mert nem eszem húst amúgy sem, attól még lehet. ilyenkor nem eszem semmit. persze, hogy ki lehet bírni. nagyon sok mindent ki lehet. szokás. hagyomány. aztán az is az, hogy szombaton éjjel virrasztottunk. vasárnap hajnalban istentisztelet volt, a fény liturgiája. a feltámadással ismét fény derül a világra. Petra – egyetemi lelkész – a még sötétben kezdte a prédikációt, és közben felkelt a nap. felemelő volt ott lenni velük. sajnos idén nem megyek. pedig sokáig még innen is felutaztam.


ja, a mester és margarita is ezért aktuális. húsvétkor játszódik. már beszéltem róla, hogy az a másik kedvenc regényem. nem is tudom, hányszor olvastam, de még mindig nem vagyok benne biztos, hogy miről szól. mármint mit jelent. ha elolvasod, jó lenne beszélni róla. van ötletem, de hátha te mást gondolsz.


az is szép, hogy a húsvét a népi hiedelemvilágban a tavasz, az újjászületés ünnepe. és mit szólsz? éppen tavaszodik! jól van, na. abbahagyom. dehát tényleg gyönyörű idő volt! verőfény, és egyre melegebb van.…nem zavarlak tovább. csak még valami. ha van időd, hallgasd meg a Máté-passiót! Bach. talán a világ leggyönyörűbb zenéje. és, ha tudsz, kicsit vonulj el, egy kis magányba, gondolkodj, értékelj magadban dolgokat, amik történtek veled. húsvét nekem egy kicsit ezt is jelenti. valaminek a vége. egy új kezdet. feltámadás.…megyek.

 

csók

r.

 

 

Előző bejegyzés:

Szabó Róbert Endre-2013.03.28.