ugrás a tartalomra

Szilárdi Béla: Fakuló hajnalpír - felolvasószínház

premier: 2021. december 29.
Szilárdi Bélát – az emberi élet, történetekben megformálódó lényege érdekli: a szabadság körei, a magány természetrajza, a szeretet, a megértés és ezek hiánya, a kiszolgáltatottság testnek, léleknek, másik embernek.

SZILÁRDI BÉLA: FAKULÓ HAJNALPÍR - FELOLVASÓSZÍNHÁZ

Szilárdi Béla: Fakuló hajnalpír

- felolvasószínház -

„Arra, amit Nietzsche Wagner iránt érzett, nincs más szó, csak a szerelem.” (…) Évekkel később, Wagner halála után ezt maga Nietzsche is megerősítette. S megemlítendő, hogy Nietzsche Cosimát is szerette, amely érzelemre végképp nem túlzás a szerelem kifejezést alkalmazni. 1889 januárjának legelején, amikor elméje végleg megbomlott, levelet küldött „Ariadné hercegnőnek, szerelmemnek”, vagyis Cosimának. Legutolsó, nagyra becsült történészbarátjának, Jacob Burckhardtnak írott levelét pedig egy értelmetlen, kusza utóirattal látta el, amelyben így búcsúzik: „A többi Cosima asszonyé… Ariadnéé…”

Szilárdi Béla új darabjának főhőse kétségkívül Cosima Wagner. A trilógiává bővült sorozat (Ecset és kalapács, A láma köpése) változott: Nietzsche szinte mellékszereplő Cosima asszony belső harcában, egy verbális küzdelem szereplője, elszenvedője – s vesztese. S az egész vélhetően fikció: nincs arra írott forrás, bizonyíték, hogy mindez bekövetkezhetett: elképzelt helyzet ez, mint Szilárdi eddigi két munkája is.

1888-ban, Wagner halála után 5 évvel hangzik a párbeszéd, a 44 éves, bomló elméjű Nietzsche és Cosima dialógusa. Cosima küzd a helyzetével: a „sértett özvegy”, az „egykorvolt feleség” s a Nietzsche által szeretett asszony szerepeivel, mivel a szituáció döntést követel. Elfogadni vagy elküldeni? Teret és időt hagyni az utolsó fellángolásnak?

Nietzsche alakja, személyisége képtelenné teszi a döntést. Mindenki mindent ért, tud, s akar vagy nem akar; s következik a minden feszültséget feloldó „négykezes”. Liszt Ferenc darabja, Cosima édesapjáé: a múlt feszültségei, a gyermekkor keservei, vélt és reménytelen szerelmek hangjai csendülnek fel az kettejük által megszólaltatott zongorán – egy elhamvadt szerelem rekviemjeként."

Bokányi Péter

 

Szereplők:
Cosima, idős hölgy, Liszt Ferenc lánya, Richard Wagner özvegye /Törőcsik Mari
Friedrich, a kollapszus előtt álló filozófus, Friedrich Nietzsche /Jordán Tamás

Dramaturg: Duró Győző
Rendező: Jordán Tamás

 

Időpont: 2016. szeptember 25. 17 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad

Jegyár: 2.000 Ft

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Liszt Ferenc lányának szerepét Törőcsik Marinak írta