ugrás a tartalomra

Születésnapi bepillantás a kulisszák mögé

2011. október 3.
A színész nemcsak próbál, játszik, meghal a takarásban hanem süt és főz is, plusz idegenvezetést vállal. De nem ez a legnagyobb tanulsága a szombaton pont négyéves WSSz nyílt napjának. Hanem az, hogy a színháznak tényleg nagy a vonzása.

Bár arról nem készült felmérés, hogy pontosan hányan voltak kíváncsiak a Weöres Sándor Színház nyílt napjának programjaira, - vagyis azt se tudni pontosan, hogy közülük hányan jártak már itt, és hányan vannak az elsőszínházazók - az biztos, hogy szombaton délelőtt 10 órától délután 4-ig folyamatos volt az érdeklődés. Az óránként indított turnusokban például alkalmanként legalább nyolcvanan-százan szerettek volna bepillantani a titokzatos kulisszák mögé.

Mert mégiscsak egészen más érzés legalább egyszer az életben a színpadról ránézni a nézőtérre. Sőt: ezt a pillanatot is meg kell örökíteni. A hölgy széttárt karral, széles mosollyal pózol a fényképezőgép lencséje előtt, mögötte tényleg épülnek a gála díszletei.

És amikor Jordán Tamás igazgató kinéz a színház ablakán, majdnem olyan, mintha az Akacs Mihály utcai homlokzati sorminta egyik díszítménye, a függöny mögül huncutul kikukucskáló Weöres Sándor kelne életre - csak egy emelettel följebb. Ezekben a napsütötte délelőtti percekben az alkotó, Veres Gábor az utolsó simításokat végzi a frízen (amit az önkormányzat rendelt meg és választott ki a pályamunkák közül), most kerül föl a falra az a fekete lepel is, amit majd az esti fríz-avatón némi nehézségbe ütközik lerántani. Dr. Puskás Tivadar polgármester és Jordán Tamás aztán megoldják a helyzetet. De ott még nem tartunk.

Viszont a teraszon pincepörkölt rotyog - Endrődy Krisztián felügyelete mellett -, a stúdióban Németh Károly jelmezben fotózza a vállalkozó kedvűeket. Házaspárok öltenek romantikus kosztümöt a Cabaret a'la carte díszlete előtt, a gyerekek körében népszerű a kis lord-öltözék - a ferrumos Barasits Árpádékkal például pont akkor futunk össze, amikor kislányuk, a három és fél éves Dalma az emlékezetes sapkát-zubbonyt próbálja.

A Krúdy Klubban óránként tombolahúzásra gyűlik össze a közönség, az ebédhez Fekete Linda énekel, a Broken Moon Duó (Poppre Ádám, Lévai Timi) muzsikál, közben a színház történetét felidéző kisfilmek forognak. Amikor belépünk, éppen az a kegyelmi pillanat adja át magát megint az örökkévalóságnak, amikor a szombathelyi közgyűlés egyhangúlag eldöntötte, hogy megalapítja Szombathely első, állandó társulattal bíró kőszínházát. 2007. szeptember 27-ét írtunk akkor, néhány nap múlva - október elsején - be is jegyezték az intézményt (nonprofit kft.), aztán 2008. tavaszán Jordán Tamás szervezni kezdte a társulatot.

A 2008/2009-es évad őszén bérlettoborzó turnéra indultak, 2009. január 16-án a 9700 című Dömötör Tamás-Egressy Zoltán-előadással megnyílt a színház; még a Hemóban. Aztán majdnem egy év következett az MMIK-ban: 2010. őszén itt mutatták be A kis Lord című Jeles András-előadást, amely most a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriában elnyerte a kritikusok díját. A 2010/2011-es évad második felét már újra az Akacs 7-ben - a minden ízében színházzá változott, közösségi terekben bővelkedő, és ebben a minőségében ritkaságnak számító épületben - töltötte a társulat: az idén január 22-én a Tragédia-bemutatóval nyílt meg újra a WS Színház. És most már a 2011/12-es évad is megkezdődött: ez az első szezon, amely remélhetőleg teljes egészében egy helyen telik, békében, nyugalomban. Illetve az alkotás jótékony feszültségében.

Az évadnyitón nem véletlenül ígért irgalmatlanul sok munkát Jordán Tamás: Szó szerint néhány órával a péntek esti évadnyitó premier, A peleskei nótárius után máris a nyílt napon állnak helyt a színészek - hogy aztán a zsöllyetulajdonosoknak szánt ünnepi gálán lépjenek színpadra.

A gálán az is kiderül, hogy kik vehetik át elsőként a (maga nemében szintén egyedülálló) színházi szenátus által alapított Holdbeli csónakos-díjat. A színészek szavaztak: egy színészkollégára és egy háttér-munkatársra. A díjakat két szenátor, dr. Kolbenheyer Ottó, a Madentko Klinika tulajdonosa, illetve Németh József igazgató (OTP Bank, Észak-dunántúli Régió) adja át. Az első Holdbeli csónakos-díjas színész: Csonka Szilvia. Az első Holdbeli csónakos-díjas háttér-munkatárs: Cernay István.

Csonka Szilvia a köszönethez hozzáteszi: - Büszke vagyok arra, hogy ennek a társulatnak a tagja lehetek.

A színpadon a teljes társulat, a közönség tapsol, a hold ragyog, Weöres Sándor kihajol az égi csónakból.

szerző: forrás: Vas Népe (szerző: Ölbei Lívia)