ugrás a tartalomra

Terror

premier: 2019. február 8.
A német sztárügyvédből lett drámaíró Ferdinand von Schirach 45 éves korában kezdett el írni. Első színpadi művét, a Terrort 2015 októberében egyidőben mutatta be a Deutsches Theater Berlin és a Schausspiel Frankfurt.

Írta: Ferdinand von Schirach

TERROR

dráma - zárt tárgyalás

Egy felvonásban - 105 perc

Fordította: Jónás Péter

p>A német sztárügyvédből lett drámaíró Ferdinand von Schirach (1964) – aki többek között Klaus Kinski családját is képviselte – 45 éves korában kezdett el írni. Ügyvédi tapasztalatait feldolgozó könyvei azonnal a bestseller listákra kerültek, és világszerte több millió példányban adták el őket. Két „esetgyűjteménye" (Bűnös? – 11 meglepő eset; Ártatlan? – Újabb meglepő bűnügyi esetek) és egy regénye (Collini nem beszél) magyarul is megjelent.

Első színpadi művét, a Terrort 2015 októberében egyidőben mutatta be a Deutsches Theater Berlin és a Schausspiel Frankfurt. Azóta német, svájci, dán, szlovén, osztrák, japán, izraeli, venezuleai színházak tűzték műsorukra, folyamatosan nagy népszerűségnek örvend.

A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti, és egy teltházas futballstadion felé kormányozza egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezret. A történteket Ferdinand von Schirach darabja egy bírósági tárgyalás keretei között dolgozza fel. A nézők az esküdtek szerepét kapják: feladatuk, hogy figyeljenek meg mindent, és a végén szavazzanak a látottak-hallottak alapján a vádlott elítéléséről vagy felmentéséről.

Ferdinand von Schirach első színpadi műve az emberi döntés felelősségét állítja középpontba, arra a kérdésre keresi a választ, vajon van-e különbség élet és élet között, ha azt a számok, a mennyiség felől nézzük. Hozhatunk-e döntést a halálról a nagyobb tragédia elkerülése érdekében? Ki a felelős?

Magyarországon a Weöres Sándor Színház a harmadik teátrum, amely bemutatja a Terrort, csatlakozva ezzel ahhoz a világszerte több tucat színházhoz, ahol a nézők – a szerző elképzelésének megfelelően – már döntöttek Lars Koch bűnösségéről. (A terror.theater oldalon megtekinthető, hogy melyik országban hogyan ítélte meg a közönség Lars Koch döntését: felmentette vagy elítélte a vadászpilótát.)


 

Szereplők:

Bírósági elnök Kelemen Zoltán

Lars Koch, vádlott Balogh János

Biegler, védő Kálmánchelyi Zoltán

Nelson, államügyész Kiss Mari

Christian Lauterbach Endrődy Krisztián

Franziska Meiser Bálint Éva

Fritz Wagner, szakértő Szabó Róbert Endre

A pilóta hangja Szerémi Zoltán



Alkotók:

Díszlettervező Takács Lilla

Jelmeztervező Varga Alexandra

Súgó Zsohár Amália

Ügyelő Ostyola Zsuzsanna

Rendezőasszisztens Ostyola Zsuzsanna


RENDEZŐ Jordán Tamás

Bemutató: 2019. február 8. 19 óra, Márkus Emília terem