ugrás a tartalomra

Üzenet a színrelépőknek

premier: 2021. december 29.
Nógrádi Kiss Magdolna budapesti képzőművész alkotásaiból nyílik tárlat a Weöres Sándor Színházban. A kiállítást Fábián László nyitja meg, aki korábban a művésznő Színrelépés című katalógusának előszavát is írta.

ÜZENET A SZÍNRELÉPŐKNEK

Üzenet a színrelépőknek

válogatás Nógrádi Kiss Magdolna tusrajzaiból és ikonképeiből

„Nógrádi Kiss Magdolna alkotásait nem egy galéria falain láttam meg először, hanem különböző kiállításaihoz készült két katalógusban. A kiadványokban szereplő képek mindegyikének központi alakja az Ember. Az Üzenet című katalógus képei döbbenetes erővel hatottak rám. Úgy tűnt, hogy a fekete-fehér művek arctalan figurái harcban állnak a világgal és minden energiájukat bevetik, hogy a drámai helyzeteket meg tudják oldani. A másik, a többértelmű Színrelépés címet viselő füzet színes alakjain érezhető, hogy fölöttük már kisütött a nap.” (Szendi Horváth Éva, Diplomata Magazin)

„Az én figuráim legtöbbje nem nélküli, arc nélküli lények, melyek szándékaim szerint az időtlenség jegyeit hordozzák. Hogy találkozhassunk ezekkel az ősi üzenetekkel, megfejthessük a képekben ránk maradt legtitkosabb, de mégis a közösség számára érthető, kötelező jeleket,ismeretlen helyeket, elrejtett sötét zugokat kellett felkutatni, bejárni. Épp úgy, ahogy Dante hőse az Isteni színjátékban megismeri a lét és nemlét minden elképzelhető világát. A Poklot, a Purgatóriumot és a Paradicsomot bejárva mutatja be, hogyan tisztulhat meg az emberi lélek a bűntől, és juthat el a legfőbb jóhoz és tökéletességhez. Ez az akarat vezetett, amikor a külső és belső démonaimmal való szembesülésem képi megjelenítésének módját kerestem.” (Nógrádi Kiss Magdolna)

 

Köszöntőt mond: Jordán Tamás

Megnyitja: Fábián László, író

 

Időpont: 2012. november 16-án 18.30 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, első emeleti előtér

A belépés díjtalan.

Megtekinthető: december 3-ig