ugrás a tartalomra

Munkácsy- és Érdemes Művész díj

2022. március 16.
Vas megye és Szombathely kulturális élete bővelkedik jelentős, országosan is elismert alkotókban. Ez gyakorta megnyilvánul díjakban, kitüntetésekben is. Idén a Március 15. Nemzeti Ünnepünkhöz kapcsolódva ismét komoly elismerésben részesültek ketten is, Veres Gábor szobrászművész és Kalló Zsolt hegedűművész.

Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült Veres Gábor szobrászművész. Az elismerést a Pesti Vigadóban adta át az emberi erőforrások minisztere. Veres Gábor Szegeden tanult, majd a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott. A szombathelyi Művészeti Gimnázium meghatározó művésztanára volt, kiváló pedagógiai érzék jellemzi. Csaknem száz köztéri szobra áll az ország több pontján és a határokon túl is. Ismert és szeretett munkája Szent II. János Pál pápa, Brenner János, Weöres Sándor és James Joyce szobra Szombathelyen. Számos díj, elismerés birtokosa. Hegyfalun él és dolgozik.

A Bartók Terembe várta március 13-i Mozart-estjére a zenebarátokat a Capella Savaria. A vasárnap esti hangversenyen három Mozart-mű hangzott el. A hangversenyt követően Kalló Zsolt Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt, művészeti vezetőt köszöntötték zenésztársai abból az alkalomból, hogy a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.


szerző: Ráadás Magazin