ugrás a tartalomra

Fényút -zenés utazás Pilinszky János meséi alapján

premier: 2022. május 29.
A teljesség felé összművészeti fesztivál részeként a Fényút egy zenés utazás Pilinszky János meséi alapján.

FÉNYÚT -ZENÉS UTAZÁS PILINSZKY JÁNOS MESÉI ALAPJÁN

zenés utazás Pilinszky János meséi alapján

FÉNYÚT

                               - zenés utazás Pilinszky János meséi alapján-

 

Fényút

Fényút

        Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, számos jelentős díj tulajdonosa, így Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas művész. 1957-től kezdve pedig gyermekeknek írt verses meséket, a koncerten megidézett művek ezeknek a sorát gyarapítja.         

     A koncert ötletgazdája Újhelyi Annamária Kinga Jászai-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia Kutatóintézetének ösztöndíjasa. A költő három meséjét zenésítette meg: Kalandozások a tükörben, az Aranymadár és az Ének a kőszívű királyról címűeket, melyek megszólíthatnak gyerekeket, felnőtteket egyaránt. A megzenésített meséket Dargó Gergely közreműködésével hangszerelte. A nap születése c. mese zenei világa Fehérváry Lilla munkája.

  A négy mesében négy különböző történet bomlik ki: A nap születése egy teremtéstörténet, zenei értelemben a hang születése is egyben. A Kalandozás a tükörben egy kisfiú beavatás-története, vagy felnőtté-válás története, mely folyamatosan feszegeti a reális-irreális közötti vékony határvonal kérdését. Az Aranymadár klasszikus népmesei hagyományokra épülő beteljesülés-történet. Az Ének a kőszívű királyról pedig egy bűn-bűnhődés motívumán alapuló mese, a bibliai tékozló fiú története. E példázatokon keresztül egy teljes emberöltő négy fontos állomása elevenedik meg. A koncert látványvilágát részletgazdag, kreatív animációs- etüdök tarkítják.

     A mesékben folyamatosan jelen van a játék a fénnyel, a sötéttel, a hangokkal, a szavakkal és a Pilinszky költészetére oly jellemző paradoxonokkal. Ugyanakkor alapvető emberi-társadalmi kérdéseket is felvetnek: Mit jelent valójában a szabadság? Mit tehet az egyén az igazságtalansággal szemben? Hogyan működik a hatalom, hogyan hat vissza az egyénre? Milyen ketreceket építünk magunk és mások köré? Ezekről, és számos más kérdésről szeretnénk a közönséggel együtt gondolkodni és gondolkodtatni. Hisszük, hogy Pilinszky meséi olyan hamuban sült pogácsákat juttatnak kicsik és nagyok tarisznyájába, amelyek fontos táplálékok lehetnek egy életút során.

Előadók:

Fehérváry Lilla, Újhelyi Kinga  - ének

Ágoston Béla – fúvósok, steel-drum

Dargó Gergely – harmonika, cajón

Pusker János – cselló

 

Hangtechnika : Gyarmati Balázs

 

Grafika, animáció:
Szabó-NyulászMelinda
Szarvas Ildikó
Horváth Mária
Csordás Eszter
Garai Panni
Tóth Olivér Artúr      
                                                                                                                                                                  

A mese koncertre a belépés díjtalan, de jegyirodai regisztrációhoz kötött. Szombathely, Király utca 11. emailben: jegy@wssz.hu telefonon: +36 94 318 738