ugrás a tartalomra

Otthonosan mozgunk az általa megálmodott utcákon

2022. május 24.
Miután színházunk Weöres Sándorról kapta a nevét, nem meglepő, hogy az összművészeti fesztivál keretében május 29-én 17 órakor a Stúdiószínpadon Csöngéről a végtelenbe - Weöres Sándor varázslatos világa címmel meghallgathatjuk Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténeti előadását a költőről, életművéről, Vas megyei kötődéséről.

Arra a kérdésre, hogy előadása milyen tények és elvek mentén építkezik, Fűzfa Balázs elmondta, köztudott, Weöres Sándor Szombathelyen született, családja a Vas megyei Csöngén élét, ő is ott töltötte gyermek- és ifjúkorát. Egész életében örömmel látogatott vissza szülővárosába, és a család otthonába. Azt már kevesebben tudják, hogy ugyanabba az evangélikus templomba járt a falujában, mint 1839 nyarán Petőfi Sándor.

Fűzfa Balázs / internet

Fűzfa Balázs kiemelte, utalva az összművészeti fesztivál címére, hogy a költő teljesség felé tett kalandozásainak szép emléket állít városunkban Veres Gábor szobra, a Weöres Sándor Óvoda és immár tizenöt éve a Weöres Sándor Színház.  Költészete mindenekelőtt a zene jegyében fogant -- talán soha senkinek az ajkán nem zengett olyan mélyen a magyar nyelv, mint az övén, mondta. Mindannyian otthonosan mozgunk az általa megálmodott tájakon és utcákon. Hisz hol is olvashatta volna másutt azokat a cégtáblákat, amelyeken verseinek hősei megjelentek, mint Szombathelyen: "Tóth Gyula bádogos és vízvezeték-szerelő" - "Panyigai Sándor teherfuvarozó kisiparos"?

Weöres Sándor egy kicsike faluból jutott el a világhírig, amiképpen Ady Endre egykoron "Az Értől az Óceánig". Az előadás arról szeretne beszélni, hogyha az ő verseit olvassuk, akkor esélyt kapunk arra, hogy pár pillanatra mi is a felhőkbe kapaszkodjunk, zárta gondolatait az irodalomtörténész.

A programon való részvétel ingyenes, de jegyirodai regisztrációhoz kötött:
Szombathely, Király u. 11.
+36 94 318 738
jegy@wssz.hu
szerző: Ráadás Magazin