ugrás a tartalomra

Az Üveghegyen is túl – Díjat nyert a Szólít a szörny

2022. május 22.
Az évad egyik legizgalmasabb bemutatója volt Vidovszky György rendezésében a Mesebolt Bábszínházzal koprodukcióban a Szólít a szörny. A kaposvári Biennálén rangos elismerést, Üveghegy-díjat kaptak, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként megrendezett Zsinór Fesztiválon vehettek át. Erről kérdeztük a darab rendezőjét.

Vidovszky György elmondta, hogy az Üveghegy-díjat a gyermek- és ifjúsági színházi világszervezet, az ASSITEJ magyar központja hozta létre húsz évvel ezelőtt, melyet minden évben a legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadásának ítélnek oda. A díj kizárólag szakmai, az adott évben megrendezendő fesztiválon, a kaposvári Biennálén a zsűri döntése alapján kapják az előadások. Eleinte csak egy Üveghegy-díjról döntöttek, de az utóbbi években három kategóriában ítélik oda: egy jár a legkisebbeknek készült előadások köréből, egy a gyermekszínházi és egy pedig az ifjúsági színházi kategóriában. A Szólít a szörny találtatott idén a legjobb ifjúsági színházi előadásnak, vagyis a 14 év felettieknek készülő produkciókkal volt „versenyben”.

A Zsinór nélkül fesztivál szakmai közönsége / Hámori Zsófia

  A rendező hangsúlyozta, hogy a gyermekeknek készülő előadások korosztályonkénti szétválasztása már széles körben elterjedt, ugyanis egészen mást és másképp játszanak bölcsődéseknek, kisiskolásoknak vagy éppen középiskolásoknak, éppen ezért ezeket az előadásokat nem lehet egymással összevetni sem. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt másfél évtizedben mindegyik kategóriában egyre több előadás készül országszerte, így indokolt volt, hogy ez a tendencia a díjakban is megjelenjen.

  A Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét az ASSITEJ Magyar Központjának elnöke, Novák János hozta létre húsz évvel ezelőtt. Az idei volt a jubileumi, tizedik fesztivál. Az egy héten át tartó seregszemlén harminc előadás volt versenyben egymással, amiket Székely Andrea rendező válogatott ki a több mint száz benevezett előadás közül. Olyan ez a fesztivál, mint a POSZT (volt), csak ott felnőtteknek készült előadások láthatók. Belső szakmai renoméja óriási, az hogy mégsem kap hasonló hírverést, mint egy „felnőtt” fesztivál, ez világjelenség: a gyermekeknek készült színházak és az ott dolgozó alkotók mindig is „másodrangúak” maradnak a mainstream szakma nagy része számára. Tisztelet a kivételnek, jegyezte meg Vidovszky György.

Az előadás főszereplői / Hámori Zsófia

  A Biennálén az előadások után szakmai vita van, ahol nemcsak a zsűri tagjai, hanem más kollégák is elmondhatják a véleményüket az adott előadásról. A Szólít a szörnynél elég nagy volt az egyetértés, volt, aki a téma erősségét emelte ki, volt, aki a bábosok munkáját méltatta, különösen Major Erik felkavaró játékát. Szó volt a díszlet egyszerűségéről, ami mégis mennyi jelentést hordoz. De, hogy végül az erős mezőnyből mi alapján döntött a zsűri, azt nem tudja megmondani a rendező, hiszen ebbe nem volt beavatva. Mindenesetre nagyon örülnek a díjnak, és reméli, ez egy kicsit hozzájárul ahhoz, hogy jövő évadban eljátszhassák még néhányszor az előadást nemcsak Szombathelyen, hanem – ha meghívják – más városokban is. 

Címlapon Vidovszky György és Mátravölgyi Ákos látványtervező Fotó: Hámori Zsófia
szerző: Ráadás Magazin