ugrás a tartalomra

Egyetemi vizsgafeladat lett a színház aulájának megújítása

2023. január 19.
A Soproni Egyetem hallgatói közel egy éven át dolgoztak a Weöres Sándor Színház aulájának és éttermének belsőépítészeti tervein, a vizsgamunkákból márciusban kiállítás nyílik színházunkban.

Támogatónk, a Falco Zrt volt az összekötő kapocs a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar és a Weöres Sándor Színház között.  Az intézmények együttműködéséből közel egy évet felölelő vizsgaprojekt lett: az Alkalmazott Művészet tanszékre járó harmadéves építészhallgatók készítették el a színház aulájának és éttermének újragondolt belsőépítészeti terveit.

Az építész szakos egyetemi hallgatók felé a kérés az volt, hogy a meglévő tereket tegyék otthonosabbá, egységessé, főként fa alapanyagban gondolkodjanak és tartsák szem előtt az aula és az étterem többfunkciós szerepét.  Színházunk legnagyobb egybefüggő tere oly sokszor kiállításoknak, rendezvényeknek, fogadásoknak ad helyet, de az aula elsősorban a nézőink találkozási pontja az előadások előtt. A színházi étteremben számos koncert, könyvbemutató, beszélgetés résztvevői lehettek nézőink az elmúlt években, ugyanakkor rendezvények, esküvők, baráti és céges események helyszíne is.

Soproni egyetemisták az étteremben

Az egyetemisták még 2022. áprilisában a helyszínbejárás után kezdték meg a munkát, ami  ez év január 18-án zárult le. A vizsgamunkákat a Falco ZRT, a projektet segítő egyetemi oktatók valamint színházunk képviselői előtt mutatták be az építész hallgatók. Nyolc pályamunka készült el, melyekre jegyeket kapnak az egyetemisták. A belsőépítészeti tervek között akadt olyan, amiben az infopult új helyre került és az aulában beszélgetőpontokat alakítottak ki, volt, aki képzőművészeti formákban álmodta meg az ülőbútorokat és akadt olyan is, aki egyedi vitrinekbe tenné a színház díjait, ereklyéit. A legextravagánsabb ötlet minden bizonnyal a színházi lépcső pirosra színezése volt.

A színház épülete (belső képek) / Mészáros Zsolt

Terveink szerint a pályamunkákból az idei első premierünk előtt (Kivilágos kivirradtig 03.03., Nagyszínpad) kiállítást rendezünk a színház aulájában. Közönségünk személyesen és online egy hónapon át szavazhat majd a belsőépítészeti tervekre, az első három helyezett pályamunka a Falco Zrt. jóvoltából díjazásban részesül!

A tervek megvalósítására egyelőre színházunknak nincs anyagi forrása, de hiszünk benne, hogy ha tehetséges fiatalok megálmodják az új külsőt, akkor azt előbb vagy utóbb valóra is tudjuk váltani.