ugrás a tartalomra

100 középiskolás vett részt a Sándorok és Júliák ünnepén

2023. január 22.
Petőfi Sándor előtt tisztelegve, Szombathely város magyar kultúra napi programjának részeként az Agora Sportházban rendezte meg idén színházunk a középiskolások színházi játékát.

„Amott a fogadóval átellenben a kert és benne a fák, melyek alatt először láttam őt,... szeptember 8-án, délutáni 6 és 7 óra között. Ez időtől számítom életemet, a világ létét... azelőtt nem voltam én, nem volt a világ, semmi nem volt; akkor lett a nagy semmiben a világok milliója és szívemben a szerelem... mindezt Juliskámnak egy pillantása teremte." – ezzel a Petőfi idézettel indult a Sándorok és Júliák középiskolások színházi játéka az Agora Sportházban. A Weöres Sándor Színház második alkalommal csatlakozott az országos kezdeményezéshez. Az Ádámok és Évák ünnepe idén Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Sándorok és Júliák elnevezését kapta és ezúttal a rendezvény Szombathely város magyar kultúra napi programjának része volt.

Összesen 100 középiskolás vett rész a Sándorok és Júliák ünnepén, a színjátszócsoportok kronológiai sorrendben dolgozták fel Petőfi és Szendrey Júlia szerelmének történetét. A jeleneteket a rendezvény főszervezője, a színház drámapedagógusa, Németh Gyöngyi állította össze, a többi közt Júlia naplójából és Kelemen Zoltán Márczius című, korábbi színházi műsorából.  A résztvevő csoportok fantáziájára, kreativitására bízták a megvalósítást: sokan improvizációs technikával dolgoztak, zenés-táncos feldolgozások is születtek, és voltak olyan csoportok, ahol diákrendezők vitték színre a jelenetet.

Horváth Nóra, színházunk kommunikációs vezetője, a rendezvény műsorvezetője fűzte egy történetté a diákok által a színpadra álmodott eseményeket.  Az időutazás 1846. szeptember 8-án indult Nagykárolyban, a megyebálon. Itt találkozik Petőfi Sándor először Szendrey Júliával, és elkezdődik az alig két évig tartó, ámde annál viharosabb, immár örök szerelmi történet.

Az első jelenetet a tavaly alakult Művészeti Szakgimnázium és Technikum színjátszó csoportja álmodta színpadra. Nevüket, a KÁKÉMEGTESZŐ TERTOR akronimát, nyáron vették fel. Ezt a formációt diákok indították el és azóta is tanári segítség nélkül zajlanak a próbák. A diákrendező: Varga Darinka.

A házaságkötés előtti időszakot az Árpád-Házi Szent Margit Gimnázium összetartó csapata idézte meg Kőszegről. Fő céljuk, hogy játékukkal értéket képviseljenek, és hogy a nézőkkel is megláttassák mindazt a szépet és jót, amit ők egy adott jelenetben, színdarabban felfedeztek.

A Pilvax kávéházi hangulatot a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium alkalmi társulása tolmácsolásában élhettük át újra. A forradalmi eseményeket a Weöres Sándor Színház JátsszMa Diákstúdiósai vezették fel Petőfi 1848. márciusán írt versével.

A Nagy Lajos Gimnáziumban 10 éve működő színjátszó szakkörben minden évfolyamból vannak diákok. A tizenegy lány mellett egy fiúval azt kellett kigondolniuk, hogy a lányoknak vajon milyen szerepük lehetett március 15-én. Ezért a háttéreseményekre koncentráltak: mit tehettek a kisasszonyok a nemzeti ügyért 1848. március 15-én?

A költő egy kevéssé ismert oldalának megmutatását a Weöres Sándor Színház JátsszMa Diákstúdiója (2.csoport) gondolta újra egy látomásokkal teli jelenetsorban, mely közös ötletekből és improvizációból született. Vezetőjük Szabó-Róbert Endre.

A Boldog Brenner János Gimnázium diákjai jelenítették meg a remény időszakát. A részlet elsősorban diákrendezés útján állt össze: Francsics Violetta és Mészáros Alexandra irányították a próbákat. Segítségükre volt irodalomtanáruk, Domján Péterné Varga Enikő.

A műsor zárójelenetét a celldömölki Ádám Jenő Művészeti Iskola színjátszóinak lírai előadásában láthattuk. A Soltis Lajos Színház tevékenységének meghatározó eleme a gyermek és diákszínjátszó csoportok működtetése, az idei évtől művészeti iskola formában, Nagy Zsuzsi és Pesti Arnold vezetésével.

Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója köszöntőjében felidézte, hogy 50 évvel ezelőtt épp középiskolásként állt színpadra és szavalta Petőfi születésének 150. évfordulóján a Négy ökrös szekér című verset, amelyet most is hallhatott tőle a közönség. A fiatalok a jövő és a színház reménységei is, épp ezért a színház ajtaja nyitva áll előttük.- húzta alá az igazgató.


A rendezvény fővédnöke dr. Nemény András köszöntőjében kiemelte, hogy a középiskolások generációja tehetséges, okos, humoros és bátor. A polgármester szerint Ők Szombathely legszebb arca, és büszkék lehetünk rájuk!

Szabó Tibor és Dr. Nemény András okleveleket és színházjegyeket adtak át a résztvevő csoportoknak, akik tetszésük szerinti előadást nézhetnek meg a Weöres Sándor Színház idei évadban műsoron lévő darabjai közül.

 

A résztvevő színjátszó csoportok csoportvezető tanárai:

Németh Gabriella, Művészeti Gimnázium

Nagy Szilvia Andrea nővér, Árpád-házi Szent Margit Gimnázium, Kőszeg

Tóthné László Mónika és Horváth-Pintér Viktória, Premontrei Szent Norbert Gimnázium

Németh Andrea, Nagy Lajos Gimnázium

Szabó Róbert Endre, Weöres Sándor Színház, a JátsszMa Diákstúdió egyik csoportja

Németh Gyöngyi, Weöres Sándor Színház, a JátsszMa Diákstúdió másik csoportja

Domjánné Varga Enikő tanárnő, Boldog Brenner János Gimnázium

Pesti Arnold, a Soltis Lajos Színház színistúdió vezetője, Celldömölk