ugrás a tartalomra

„Lélek lép a lajtorján”

2023. április 19.
Hat oktatási intézmény, kilenc költészet napi produkciója mutatkozott be a Weöres versjátékon hétfőn délután színházunk Nagyszínpadán.

A Weöres Sándor Színház JátsszMa Színházpedagógiai Műhelye ezúttal a szombathelyi óvodás és általános iskolás korosztálynak hirdetett színházi játékot: a résztvevő csoportok a költészet napjához kapcsolódóan névadónk, a 110 évvel ezelőtt született Weöres Sándor verseiből válogattak.  Izgalmas műsorszámokkal érkeztek a gyerekek, mindenki a maga elképzelése szerint, zenével, hangszerrel, tánccal dolgozta fel a szombathelyi születésű költő verseit. 


Nagy sikerrel álltak színpadra a Reményik Sándor Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai, kidolgozott táncos, énekes műsorszámaik bátor fellépéssel párosultak. Vastaps kísérte a Margaréta Óvoda Méhecske csoportját, csigabiga, angyal, béka jelmezben, látványos díszletben varázsolták Bóbita világát a színpadra. 


Lichtmann Flóra, a Zrínyi Ilona Általános Iskola 6. évfolyamos tanulójának egyéni produkciója osztatlan sikert aratott. A Paragvári iskolások sok zenével és tánccal színesített versösszeállításukat történetté fűzték össze. A Zizi Színjátszó KFT, a Zrínyi iskola nagylétszámú, jókedvű csapata a mozdulatok, a zene nyelvén reflektált Weöres Sándor Bóbita című versére. Az Apáczai Waldorf Általános Iskola 8. osztályosai Weöres Sándor Ünnep című szonettjéből készítettek egy produkciót, mozgással kísérve. A Perintparti Szó-Fogadó Waldorf Általános Iskola végzősei diáktársuk rendezésében állították színpadra az Ifjú boszorkányok éneke, Cím nélkül és az Akik megtalálnak című verseket.

 

Dicséret illeti a programon résztvevő gyerekeket és köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat. "Lélek lép a lajtorján" csendült fel szavalat és ének formájában is a Csiribi, voltak szívet melengető és szórakoztató pillanatai is a délutánnak. A Weöres versjáték méltó módon emlékezett meg az idén 110 éve született Weöres Sándorról, bizonyítva azt, hogy a költő szavai, ritmusai-rigmusai mennyire örökérvényűek; és hogy a mai gyerekek számára is érthetők, élvezhetők és szerethetők.

 

A rendezvény főszervezője Németh Gyöngyi színházpedagógus volt. A műsorvezető Horváth Nóra, a színház kommunikációs vezetője.