ugrás a tartalomra

Weöres 110 irodalmi konferencia

2023. június 25.
Emlékező irodalmi konferenciát rendezett színházunk Weöres Sándor születésének 110. évfordulója tiszteletére, a Határvonalak Színházi Fesztivál nyitóeseményeként.

A konferenciát Szabó Tibor igazgató nyitotta meg és mutatta be Lichtmann Flórát, aki névadónk születéséhez kapcsolódó első programunkon, az általános iskolásoknak szóló Weöres versjátékokon tűnt ki tehetségével  és a konferencia az ő  Weöres vers összeállításával indult.

Fűzfa Balázs köszöntőjében megemlékezett a nemrég elhunyt Bokányi Péter tanár úrról, aki a Vas megyei Weöres Sándor-kultusz létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett, és aki a konferencia előadója lett volna.

A valóság én vagyok - Weöres konferencia / Mészáros Zsolt

Cs. Kovács Ágnes volt az első előadó, aki elsősorban a testtapasztalat és a játékosság témakörét járta körül Weöres Sándor költészetében.

Majd Ki minek gondol, az vagyok annak címmel színvonalas zenés játékot adtak elő a JátsszMa Diákstúdó tagjai.

Fűzfa Balázs A Psyché forgatókönyve Velemben Pilinszky asztalán címmel tartotta meg előadását, és zárásként

Lőcsei Pétertől A feledés futó pora ellen. A kallódó Weöres-írások nyomában címmel hangzott el előadás.

Az előadók mindenekelőtt a Vas megyei Weöres-kultusz tapasztalataiból építkeztek Helyet kapott előadásaikban a költő csöngei öröksége éppúgy, mint a szombathelyi emlékek vagy éppenséggel Pilinszky és Weöres emlékének különös találkozása egy velemi házban– Törőcsik Marinak köszönhetően.