ugrás a tartalomra

Vérpezsdítő Flamenco

2023. június 23.
A 10. Színházi Olimpia programjaként érkezett színházunkba a Barcelona Flamenco Ballet. Luxuria címmel fergeteges előadást láthatott közönségünk.

Kopogás, dobolás, csettintés és mélyről jövő ének. Élő zenekar, kecses mozdulatok, és elképesztő virtuózitás. A Barcelona Flamenco Ballet Luxuria című előadása a 10. Színházi Olimpia részeként érkezett színházunkba és nem volt nyelvi vagy kulturális akadály. A feszes koreográfia, az erőteljes táncnyelvi gesztusok, a mediterrán érzékiség mind ott volt a színpadon, így értő és lelkes közönségre talált a fergeteges spanyol táncelőadás.

A flamenco végtelenül erősen kapcsolódik az anyaföldhöz, mert a rajta való kopogás adja a ritmust. Deréktól fölfele ugyanakkor erőteljesen az ég felé kiáltó mozdulatok vannak a táncban. Ahogy az előadás napján épp 110 éve született névadónk Weöres Sándor megfogalmazta: "Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."  A szombathelyi születésű költő géniusz gondolata akár a flamenco nyelvrendszerére is behelyettesíthető.