ugrás a tartalomra

Azt meséld, el Pista! - nagy sikerrel mutatta be önálló estjét Mácsai Pál

2023. június 25.
Mácsai Pál belép a színpadra fekete nadrágban és világos zakójában, és onnantól kezdve ő Örkény, annyi sármmal és letisztultsággal, amennyit csak Mácsai Pál tud beletenni egy karakterbe.

Nagy sikerrel mutatta be színházunkban Örkény estjét Mácsai Pál a Határvonalak Színházi Fesztivál keretében. 

1996-ban volt a monodráma ősbemutatója és az eltelt 27 évben, túl a 700. előadáson  az  Azt meséld el, Pista! és Mácsai Pál neve szorosan összefonódott.  Az évek alatt  változott valamennyit a színész és az előadás viszonya, Mácsai szerint ahogy az ember halad előre az időben, ahogy öregszik, más rétegeket talál, mint fiatalon: olyasmit is, amit észre sem vett, vagy ha észrevette is, nem érezte a súlyát. 

A Határvonalak Színházi Fesztivál programjaként hamar elkapkodták a jegyeket a szombathelyi nézők, akik között jócskán akadt olyan, aki  többedszerre látta az előadást.  Mácsai Pál belép a színpadra fekete nadrágban és világos zakójában, és onnantól kezdve ő Örkény, annyi sármmal és letisztultsággal, amennyit csak Mácsai Pál tud beletenni egy karakterbe.  Nincs díszlet, csak a szék. Nincsenek zenei aláfestések, nincs semmi, csak Mácsai-Örkény, Örkény írásaival, amiket Mácsai Pál és Bereményi Géza rendezett darabbá, tökéletes darabbá. 

Arra a kérdésre miszerint mi a titka, hogy ennyi év után is töretlen sikerrel megy az Azt meséld el, Pista!, Mácsai Pál azt mondja: a szöveg. „A tipikus huszadik századi életút, a jellegzetes, ismerős sors: és emellett a nagyon eredeti optika. Az, hogy itt mindenki a saját apjával, ma már inkább nagyapjával – dédapjával találkozik. Mindenki azonosul egy ismerős élet küzdelmeivel, fordulataival, sikereivel és bukásaival. A "kollektív" a titka, a közös emlékezet, a közös tudás. És a műfaj: a mesélés ősrégi drámai gesztus, igazán ősrégi, mégpedig: már az írásbeliség előtt is így öröklődött a kultúra, a tudás, és ma is szívesen hallgatjuk azt, aki jól mesél.”