ugrás a tartalomra

Felelős lettél azért, amit megszelidítettél

2012. január 26.
Alberti Zsófi indította el szerdán a Weöres Sándor Színház új programsorozatát a Cafe Freiben. Az én évadom című esemény első vendégeként Horváth László, a Szombathelyi Kutyapark Kutyatanoda vezetője mesélt tanulságos ebes történeteket, szó esett a tükörmódszerről is.

Alberti Zsófi Bruttó nevű vizslája 11 hónapos, több, mint fél éve viszi rendszeresen gazdája kutyaoviba, az alap tanfolyamot már elvégezte. Itt barátkozott össze Zsófi Horváth Lászlóval, a Szombathelyi Kutyapark Kutyatanoda vezetőjével. A folytatás ismert: szerdán a Cafe Freiben beszélgettek.

A Kutyapark Egyesület, amelynek elnöke László, tükörmódszerrel dolgozik: cél az eb és a gazda közötti kapcsolat tudatos elmélyítése, az állat kommunikációjának megismerése, megismertetése a tulajdonosával. A hagyományostól eltérő elméletet nyolc magyarországi kutyaiskolában alkalmazzák, sőt már a tengeren túl is ismertté vált, a közeljövőben Texasban nyílik ezzel a módszerrel dolgozó kutyaiskola. A technikát egyébként az Eötvös Lóránd Tudományegyetem etológiai tanszékének munkatársai is vizsgálják, nemsokára válik nyilvánossá a kutatási eredmény.

- Ha társnak választottál egy kutyát, akkor felelősséggel tartozol, időt, energiát kell rá szánnod, hiszen felelős lettél azért, amit megszelidítettél. - foglalta össze László a lényeget, majd a beszélgetés utolsó momentumaként oklevelet adott át Zsófinak, hiszen Bruttó sikeresen befejezte a kutyaovit.

Következő alkalommal - február 8-án - Trokán Péter Nagy Dezsőt, a Szigligeti Étterem tulajdonosát látja vendégül, a folytatásban - 22-én - Horváth Ákos Ligeti Dániel birkózóval beszélget a belvárosi kávézóban.