ugrás a tartalomra

Krobot úr bemutatja

2012. október 6.
Nem egészen hat héttel ezelőtt a neves cseh rendező, Ivo Krobot egy szál sárga virággal érkezett a Szigorúan ellenőrzött vonatok olvasópróbájára a Weöres Sándor Színházba.

Bár többször dolgozott már Magyarországon - a Szigorúan ellenőrzött vonatokból például a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban rendezett jóhírű előadást -, egy új társulat mindig új helyzetet jelent és teremt. A létrehozott Hrabal-előadások tekintetében világcsúcstartó Krobot magyar hangja sok éve Halász András: a rendező gyorsan pergő mondatait ezúttal is ő fordította a próbafolyamat során.

A főpróbahéten Krobot, akit szoros személyes szálak fűztek-fűznek az íróhoz, külön meglepetéssel szolgált: dokumentumfilm-részleteket, dedikált Hrabal-köteteket, régi fotókat, színlapokat hozott a színészeknek, nyilván azért, hogy a kultusz-tárgyak "érintése" által még közelebb kerülhessenek ahhoz a furcsa fényekben csillogó, a komikumot és a tragikumot iróniában egyesítő, a lokálist mindig egyetemessé tágító "svejkes cseh világhoz", amelyet Magyarországon is olyan sokan szeretnek. Maga a Szigorúan ellenőrzött vonatok szintén régi közkincs: kinek ne lennének legalább a benyomások szintjén megőrzött emlékei Jiri Menzel Oscar-díjas filmjéről.
(A szombathelyi házi főpróba után, az előadás hatása alatt a nézők közül többen megfogadják, hogy föltétlenül megnézik újra; és a Hrabal-művet is mielőbb kézbe veszik.) A Hrabal-prózát színpadra alkalmazó Ivo Krobot se hagyta ki a rendkívüli Hrabal-továbbképzésen a Menzel-mozit: a pecsételős jelenetet választotta ki a filmből, meg azt, amikor a kis kalauznőt, Mását elviszi a vonat, Milos forgalmista-gyakornok pedig ott marad a kisvárosi vasútállomáson az álmaival; a háttérben a mind előbbre tolakodó II. világháború.

Menzel természetesen szintén megszólal a Hrabalról készített portréfilmben, amelyet a 90-es évek elején egy francia stáb forgatott (itt és most ebből az okból is kuriózum). A filmrendező egyik kulcsszava a szeretet, amely nélkül Hrabal világa nem értelmezhető. A sárga virágnak pedig úgy látszik, tényleg mágikus szerepe van: a Hrabal-műveket már szamizdatban is kiadó Vaclav Kadlec előtt az asztalon szál napraforgó vonja magára a figyelmet. A barátok, ismerősök (mint napraforgók) róla beszélnek - valaki megjegyzi, néha az volt az érzése, hogy ő, Hrabal a világ legmagányosabb embere -, az író mindig rólunk meg a világról beszél. Mindenütt otthon van (a cseh kocsmáktól az amerikai műtermekig), és kicsit mindenütt otthontalan.

A Weöres Sándor Színház Márkus Emília Termében pénteken útnak indult a Szigorúan ellenőrzött vonatok című Hrabal-előadás bérletes szériája: Balogh Jánossal, Bajomi Nagy Györggyel, Szabó Tiborral, Avass Attilával (...). Díszlet: Horgas Péter. Jelmez: Bujdosó Nóra. Koreográfus: David Strnad. Rendező: Ivo Krobot, Csehországból.

 

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)