ugrás a tartalomra

Ványa bá

premier: 2015. december 4.
Csehov a drámaírás és a színházművészet legnagyobb újítói közé tartozik. Utolérhetetlen stílussal és érzékenységgel ábrázolja a lélek legapróbb rezdüléseit.

Írta: Anton Csehov

VÁNYA BÁ

színmű

Egy szünettel - 140 perc

Fordította: Hamvai Kornél

Csehov a drámaírás és a színházművészet legnagyobb újítói közé tartozik. Utolérhetetlen stílussal és érzékenységgel ábrázolja a lélek legapróbb rezdüléseit, az elfojtott vágyakat és beteljesületlen álmokat, az érdek nélküli szerelmet, az emberi gyarlóságot, önzést, a generációk közti, sokszor kibékíthetetlennek tűnő ellentéteket.


Egy negyvenhét éves férfi - Ványa bá - beleszeret egy nála húsz évvel fiatalabb nőbe, aki nem szereti őt viszont. Férje is van. Ráadásul szíve szerint egy harmadik férfiba, Ványa barátjába, Asztrov doktorba lenne szerelmes. De nem mer. Abba a bizonyos harmadik férfiba pedig, Szonya, Ványa bá csúnyácska unokahúga is szerelmes. Reménytelenül.

Így, és még jobban össze van gabalyodva minden. Valamint negyvenhét éves korában az ember már számot vet az életével is: kicsoda ő, mire jutott, mi vár még rá, mit remélhet. Ványa bá úgy érzi, nemcsak a szerelemben szerencsétlen, hanem az egész életét elrontotta. Kétségbeesik. Kétségbeesve keresi az okokat, a megoldást, a kiutat. Hogy jó és szép legyen az élete. Ha még lehet. Ha a körülmények is engedik. Küzdelmét látni torokszorítóan fájdalmas. Mintha magunkat látnánk.

Szereplők:

Ványa Mertz Tibor

Jelena Nagy Cili

Asztrov Bajomi Nagy György

Szerebrakov Trokán Péter

Szonya Hartai Petra

Vojnyickaja Kiss Mari

Tyelegin Orosz RóbertAlkotók:

Dramaturg Hamvai Kornél

Díszlet- és jelmeztervező Takács Lilla

Kellékes Poór Éva

Ügyelő Schmidt Róbert

Súgó Papp-Ionescu Dóra

Rendezőasszisztens Balogh Lívia


RENDEZŐ Réthly Attila

Bemutató: 2015. december 4. 19 óra, Márkus Emília terem