A hülyéje

A három felvonásos bohózatot 1896-ban mutatták be a párizsi Théâtre du Palais Royal-ban. A hülyéje Feydeau egyik legjobban sikerült darabja. George Feydeau-nak remek humora volt, eredetileg színész akart lenni.

Georges Feydeau: A hülyéje

(Két szünettel - 150 perc)

- vígjáték -

fordította: Hamvai Kornél

„George Feydeau-nak remek humora volt. Híres volt az „aranyköpéseiről.” Minden este a Maximba ment. Nem ivott alkoholt, csak ásványvizet. (…) Lusta volt. Eredetileg színész akart lenni. Megbeszélt időpontja volt a Palais Royal színházának igazgatójával, ahol az egyik darabban szeretett volna szerepet kapni. Mivel elkésett, nem alkalmazták. Így ért véget mikroszkopikus színészi karrierje, amit így kommentált: „Azon a napon értettem meg a pontatlanság áldását, és utána egész életemben elkéstem!”
Alain Feydeau (1934-2008) színész, Georges Feydeau unokája

Vatelin, aki rajongva szereti feleségét, Lucienne-t, döbbenten tapasztalja, hogy azt egyik barátja, Pontagnac pár napja szerelmesen követi. Kisvártatva kiderül, hogy nem ő az egyetlen udvarló. Rédillon is szívesen közeledne Vatelin feleségéhez. Pontagnac nős, miközben továbbra is léha életet él, Rédillon pedig számos állandó és átmeneti szeretővel rendelkezik. Lucienne mindkettejük felé világossá teszi álláspontját; egyetlen feltétellel lenne hajlandó beadni a derekát: ha a férje megcsalná. Ez esetben kész lenne felajánlkozni egyik széptevőjének. Pontagnac és Rédillon mindenre hajlandók, csakhogy Lucienne félre nem érthető helyzetben találja Vatelint. Épp kapóra jön nekik, hogy Párizsban tartózkodik Maggy, akivel Vatelinnek volt egy futó kalandja Angliában…

Szereplők:
Lucienne/Nagy Cili
Pontagnac/Formán Bálint
Vatelin/Bajomi Nagy György
Rédillon/Balogh János
Mme Pontagnac/Fekete Linda
Maggi/Csonka Szilvia
Soldignac/Horváth Ákos
Armandine/Edvi Henrietta e.h.
Pinchard/Trokán Péter
Mme Pinchard/Vlahovics Edit
Geróme/Kertész Péter
Jean/Kenderes Csaba e.h.
Victor/Jámbor Nándor e.h.
Clara/Varga Dóra
Felügyelő/Vass Szilárd
Vendég/Poór Éva

Díszlet: Klimó Péter
Jelmez: Szűcs Edit
Ügyelő: Győrváry Eszter
Súgó: Balogh Lívia
Rendezőasszisztens: Juhász Ádám
Rendező: Réthly Attila

Bemutató: 2014. november 28. 19 óra, Nagyszínpad