ugrás a tartalomra

Bajomi Nagy György a legjobb férfi főszereplő

2015. szeptember 4.
Szeptember 4-én adták át a Városmajori Színházi Szemle díjait: a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Bajomi Nagy György vehette át a Vitéz Mihály című produkcióban nyújtott alakításáért. Az előadás Székely Csaba komikus történelmi tragikomédiája, rendezte Béres Attila.

A Budapesti Nyári Fesztivál záró eseményeként szeptember 4-én kerültek átadásra az immár harmadik alkalommal, 2015. június 18-a és július 4-e között megrendezett Városmajori Színházi Szemle díjai, melynek versenyprogramját Jászay Tamás kritikus és Miklós Melánia, a Szabad Tér Színház sajtófőnöke, kritikus válogatott a nem budapesti színházak aktuális évadának bemutatóiból.

A Hűvösvölgyi Ildikó, Böhm György, Karinthy Márton és Bán Teodóra alkotta illusztris zsűri valamint a közönség szavazatai alapján a Városmajori Színházi Szemlére meghívott hét vidéki produkció mindegyike kiérdemelt valamilyen díjat, ami nem véletlen, hiszen a produkciók az elmúlt évad színházi kínálatából nem csak művészi színvonaluk által emelkedtek ki, hanem a körülöttünk lévő világról alkotott gondolataik közvetítésében is. Míg tavaly a legszélesebb értelemben vett szórakoztatás volt az előadások kiválasztásának szempontja, az idei program éppen azt bizonyította, hogy a klasszikusokat is el lehet mai ritmusban, újszerű felfogásban, adott esetben szórakoztatóan mesélni.

A Színházi Szemle megteremti a lehetőséget a színházi szakma tagjainak egymással való találkozására, a budapesti nézők pedig kitűnő vidéki társulatokkal és előadásokkal ismerkedhetnek meg. „Júniusban idén is köszönettel átvettük a stafétát a kőszínházaktól, és ezt a hagyományt jövőre is folytatni szeretnék. Egyben sok sikeres előadást kívánunk a budapesti és vidéki színházaknak a 2015/2016-os évadban, amelynek bemutatóiból válogatjuk ki a 2016. évi Színházi Szemle versenyprogramját” – fogalmazott Bán Teodóra az ünnepélyes díjátadón, ahol a díjazottakon kívül megjelentek a Szemlében részt vett színházak igazgatói, alkotói és művészei is.

„A Vitéz Mihályt biztosan nem érdemes színpadra állítani, ha nincs a címszerephez illő súlyú színész. Szombathelyen van. Bajomi Nagy György Vitéz Mihálya sokszínű, formátumos alakítás. A kezdeti, bárdolatlan, ügyeskedő kereskedőből felépíti a hatalmasságok között eleinte porcelánboltba tévedt elefántként toporgó, majd a saját növekvő hatalmába beleszédülő, mértéket, tisztánlátást és mindezzel együtt emberségét is elvesztő despotát.” - így írt Turbuly Lilla az előadásról.

 

A díjazottak

Legjobb előadás: Tóték (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila) „Ebben az Örkény-olvasatban totálisra nő a groteszk. Béres Attilának nincs szüksége hatvan év elteltével az aktualizálásra, mert minden tökéletesen elevenen hat. Hiszen ha körbenézünk, rengeteg Tótot, Mariskát, Ágicát és legfőképp megszámlálhatatlan sok dobozt látunk” – írta a 7ora7.hu.

Legjobb női főszereplő: Czikó Juliánna (Édes Anna – Csíki Játékszín, Csíkszereda) „A Csíki Játékszín és Lendvai Zoltán nagyon szerencsések, hiszen Czikó Juliánna – hangozzék ez bármily közhelyesen – valóban maga Édes Anna. Ugyanúgy el lehet hinni neki, hogy félénk és dolgos cselédlány, minthogy sugárzóan szép nő, aki cselédgúnyájában is vágyat ébreszt az úrikisasszonyokhoz szokott Patikárius Jancsiban” – írta a 7ora7.hu.

Legjobb női mellékszereplő: Takács Katalin (Magyar Elektra – Csiky Gergely Színház, Kaposvár) „Aigiszthosz király felesége, Klütaimnésztra (Takács Katalin) egy büszke, erős nő, aki azonban mégis megrendül az események hatására, amit Takácsnak sikerül visszafogottan, mégis kivételesen érzékletes módon megmutatnia” – írta a 7ora7.hu.

Legjobb férfi mellékszereplő: Csankó Zoltán (Figaro házassága – Győri Nemzeti Színház) Images_29028 Fotó: Fehér Alexandra Figaro házassága - Csankó Zoltán „Csankó Zoltán az orránál fogva vezetett nemes figurájához is képes méltóságot társítani” – írta a 7ora7.hu.

Különdíj: Bernarda Alba háza (Békéscsabai Jókai Színház, rendező: Béres László)

Közönségdíj: Istent a falra festeni (Csokonai Nemzeti Színház, rendező: Mészáros Tibor)

 

 

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Rozsda és só

Vitéz Mihály

Mihály vitéz a Városmajori Színházi Szemlén

Sikerdarabok a Városmajori Színházi Szemlén

Városmajori Színházi Szemle: a Tóték lett a legjobb előadás