ugrás a tartalomra

Évadzáró társulati ülés

2021. július 1.
Megtartotta évadzáró társulati ülését a Weöres Sándor Színház. Öt színész távozik, hárman szerződtek a teátrumhoz. A nézők nyáron is találkozhatnak a színészekkel, számos kulturális programon lépnek fel a társulat tagjai a városban és régiószerte.

Csonka évadnak nevezte Szabó Tibor igazgató az elmúlt színházi időszakot. Elmondta, szerencsésnek tartja, hogy a járvány ideje alatt is aktívan dolgoztak az új előadások megszervezésén. A nehézségek ellenére a színház megjelent az online térben, megtartotta első stream-előadását: a Kis hölgy a Maximból című darabot láthatták így a nézők, A Grönholm-módszer pedig jó nézettséget hozott, ezt mindenképpen sikernek könyvelhetik el. A májusi nyitás után három bemutatót tartottak, és kevéssel több, mint két hónap alatt pótolták a bérletes előadásokat. A jövő évad produkcióinak zöme előkészítő fázisban van. Munkabemutatót tartottak Visky András Pornójából. Ezzel a darabbal tér vissza két év után Csonka Szilvia a színpadra. A színésznő szeptember 18-án lép újra a nézők elé. Megtartották a munkabemutatót Lipták Ildikó Az ajándék című darabjából is. Előkészítő fázisban van a Mesebolt Bábszínházzal közösen készülő Szólít a szörny előadás és az Árad a gazság című darab. Sikerrel zárult az Osonó Színházműhellyel közös drámatábor, amely ősszel pedagógusoknak szánt tréninggel folytatódik. Zajlanak az olvasópróbák: a napokban az évad második felében műsorra tűzött Csehov Sirályának rendezője, Sardar Tagirovsky is elkezdi a munkát a színészekkel.

Augusztus 2-án kinyit a közönségszolgálati iroda, indul a bérlet- és jegyértékesítés. A művészek számos kulturális rendezvényen lépnek fel. Augusztus 7-től a város Érezd Szombathelyt! programjának részeként 8-án Kelemen Zoltán és Varga Richárd előadását láthatja a közönség, 27-én, a Bornapokon a Mágikus Mintha színészzenekar lép fel. Szeptember 5-én A dzsungel könyve legismertebb dalait adják elő a társulat tagjai a Savaria Múzeumban nyíló vadászati kiállításon. Izgalmas program lesz a Fő térre szervezett közönségtalálkozó szeptember 11-én. Erre a napra átnevezik a város fő terét Weöres TÉR-ré, itt játszódik majd a színház roadshow-ja. Ezen a napon este a Püspöki Palota ad otthont Kovács Dániel Gábor Az ígéret földje című darabja bemutatójának is. A felolvasó színházi produkció történelmi eseményt dolgoz fel. Pont száz éve IV. Károly – az utolsó magyar király - megpróbálta újra elfoglalni a trónt. Az izgalmas puccskísérlet a Püspöki Palotából indult, gróf Mikes János volt a megyés püspök. A történet érdekessége, hogy a király „sofőrje” maga Almásy László Afrika-kutató volt, aki akkortájt Szombathelyen élt, és akit Az angol beteg című filmből is ismerhet a közönség. Az előadást Kelemen Zoltán rendezi.

A következő évadtól nem lesz a társulat tagja Jordán Tamás a színház alapító igazgatója. Alberti Zsófi, Dunai Júlia, Hajmási Dávid és Lábodi Ádám is távozik a teátrumtól. Érkeznek azonban hárman: Dénes Emőke, Némedi Árpád, Gyulai-Zékány István. Két végzős színésznövendék tölti majd gyakorlatát a Weöres Sándor Színházban: Mari Dorottya és Sipos László Márk. Prima Primissima junior díjra javasolják: Nagy-Bakonyi Boglárkát és Major Eriket. A színház szeretné tevékenységét kiterjeszteni a térség több városára, nemcsak Szentgotthárddal és Sopronnal terveznek közös projekteket , de megállapodást készülnek kötni a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével, valamint a Sárvári Zene Házával. Sőt, a jövőben eleget tesznek egy felkérésnek, amely szerint a bükfürdői Caramell Hotel szállóvendégei számára készítenek igényes kulturális műsorokat.

A társulati ülést követően a színház dolgozói kötetlen találkozón vettek részt a toronyi Tíz Holdas Pagony Lovasiskolában, ahol csapatokba szerveződve készült az ebéd. Míg a kondérban rotyogott az étel, kötélhúzásban mérették meg magukat a részt vevők. Az asztalon házi sütemény, illatos kávé, hideg limonádé, tökéletes helyszín a kikapcsolódásra, beszélgetésre. Az utolsó előadás július 6-án lesz, Abigail bulijával zár az évad, de a színészek nyáron sem tétlenkednek. Németh Judit például Balatonalmádiban tölti majd az időt, de nincs ideje pihenésre, ugyanis házfelújítás vár rá a forró hónapokban, ezután úgy tervezi, nem a fővárosból, inkább a Balatonról jár majd Szombathelyre próbálni. Jófajta „bizsergéssel” várja a próbákat. Kelemen Zoltán és Nagy Cili rendezésében is dolgozik, de talán leginkább Sardar Tagirovskyra kíváncsi, hiszen vele még nem próbált. Arkagyina szerepében láthatjuk őt a Sirályban.

Csonka Szilvia kétgyerekes édesanyaként tér vissza a színpadra, a társulati összejövetelen elárulta, rengeteg dolga van a nyáron, amíg a gyerekek táborban, vagy a nagymamánál vannak, ők otthonuk felújításán fáradoznak. Van dolog bőven, az őszi előadására pedig folyamatosan készül, hiszen a premier előtt még a nyáron Sopronkövesden lesz egy bemutató a Pornóból.

Orosz Róbert Enyingen tölti majd a nyár egy részét, hiszen a családi szőlőtől csak néhány kilométerre van a Balaton. A gyerekekkel és a feleségével Budapestet is célba veszik, szeretnek csavarogni a fővárosban. Nagyon várja az új rendezőket, hiszen közülük még senkivel sem dolgozott együtt. Kiss Csaba keze alatt kezdi az évadot. Tétlenkedni nem lesz ideje, mert a házuk padlásán két szobát tervez kialakítani fiainak.

Dénes Emőke izgatottan várja a munkát, hiszen Kecskeméten dolgozott három éven át, nemrég kereste meg Szabó Tibor, volna-e kedve a WSSz csapatát erősíteni. Emőke örömmel mondott igent a felkérésre. Végzettsége szerint színművész, izgalmasnak tartja az együttműködést a Mesebolt Bábszínházzal. Egyébként is úgy véli, a bábművészet nem választható el a hagyományos színészi műfajoktól, hiszen a képekben való gondolkodás és az, ahogy a tárgyak életre kelnek részét képezik a színpadi csodának.

 

Vendéglátónk: Tíz Holdas Pagony Lovasiskola - Torony

Támogatóink:
Toronyi Sütőipari Kft./Wurst Ramóna
Imre Hús Szombathely/Hajszán Imre
Mosoly Borház Kft./Völler László
Beke Ramón

KÖSZÖNJÜK!