ugrás a tartalomra

Bereményit a gyűlöletszerelem érdekelte

2013. december 6.
Bereményi Géza: Vadnai Bébi című regénye volt a fő téma a Kötelező olvasmány legutóbbi estjén a Stúdiószínpadon. Az is kiderült, hogy az író egyik rokona a hátul töltős puska feltalálója.

Már rögtön a beszélgetés elején kiderült, hogy Bereményi Géza felmenői között volt a hátul töltős puska feltalálója, Alois Alexi kassai puskamíves. Az 1966-os königgrätzi csatában, a porosz–osztrák háború legnagyobb ütközetében a Habsburgok ellen használta először készítője. Bereményi úgy véli: így járult hozzá családja az 1867-es kiegyezéshez.


A moderátor - Lévai Balázs - minden igyekezete ellenére az író nem akart a tárgyra - a Vadnai Bébire - térni, hiszen képes órákon keresztül izgalmasan mesélni - a közönség nagy örömére. A humoros bevezetés után esett szó a regényről, amely egy gyűlöletszerelem történetét dolgozza fel valóban létező személyek elmondása alapján. Két korszakban - a '40-es és a '70-es években - játszódik.

Egy fiatal író, Dobrovics Péter próbálja kinyomozni az 1970-es években, hogy vad és öntörvényű barátjának ki lehet a valódi apja. Végül felkeresi a cimbora anyját, az egykor ünnepelt szépséget, Vadnai Bébit, aki visszaemlékezik, hogy mi történt vele Budapesten a második világháború alatt.

- Vajon hova vezet egy olyan szerelem, amelynek alapja a gyűlölet? Mert mi a szerelem ellentéte? Ha a szereteté a gyűlölet, akkor a szerelemé minden bizonnyal a közöny. A szerelem irracionális érzés, van benne valami érthetetlen. Minden szerelem gyenge, óvni való, vigyázni kell rá. Engem az érdekelt, amikor írtam, hogy vajon milyen volt a szerelem a háború előtti időkben, és milyen a '70-es években? Mi a különbség? Más volt régebben, mint később, békeidőben? Mi veszélyeztette? Vagy milyen Írországban, és milyen Magyarországon? - boncolgatta a témát Bereményi.

Kikerülhetetlen témaként Cseh Tamásról, barátságukról is nosztalgiázott az est vendége: annak idején nagyon szeretett volna dalszövegeket írni. Egy buli alkalmával találkozott először Cseh Tamással, aki első blikkre besúgónak hitte őt, bizalmatlan volt vele. Bereményi frissen megjelent novelláskötetét kínálta neki, de a zenészt nem érdekelte, nem szeret olvasni, mert felzaklatja. Aztán végül összejött a közös munka, Bereményi már a második napon odaköltözött Cseh Tamáshoz, így éltek, alkottak együtt másfél évig.