Gátak és gátlások - Közösségi színház szülésről és születésről

A szülés és születés témájában készült közösségi színházban szombathelyi civilek is közreműködnek. A Gátak és gátlások célja nem más, mint láthatóságot teremteni olyan társadalmi tapasztalatoknak, amelyekben mindannyian valamilyen szinten érintettek vagyunk.

Gátak és gátlások - Közösségi színház szülésről és születésről

- egy felvonásban -

Az előadás előkészületeit az ETC (Európai Színházi Konvenció) támogatta. Czukor Balázs 2018 februárjában részt vett a Drezdai Városi Színház Bürgerbühne közösségi színházi tagozata szervezésében létrejött nemzetközi szakmai találkozón, amelynek keretén belül megismerkedett a közösségi színház különböző formáival, illetve lehetősége nyílt a jó gyakorlatot bemutató előadásokat megtekinteni. Az ott megszerzett tapasztalatait a Gátak és gátlások munkafolyamatában kamatoztatja.

2018 tavaszán a Weöres Sándor Színház saját felületein, illetve a helyi sajtóban felhívást tett közzé, amelyben szereplőválogatásra invitálta Szombathely polgárait szülés és születés témakörben. Így bárki, aki valamilyen szempontból hozzá akart szólni a felkínált témához, jelentkezhetett. A felhívás nem csak szereplésre szólította a jelentkezőket, hanem az alkotás folyamatában való részvételre is.

A felhívást aztán személyes interjúk követték, anyákkal, gyerekekkel, nőkkel, férfiakkal, szakértőkkel, laikusokkal, idősebbekkel, fiatalokkal, fővárosiakkal és vidékiekkel. Félév alatt egy maréknyi csoport, időszakos közösség formálódott, akik három alkalommal, több órás ülésben cseréltek tapasztalatokat, ütköztették álláspontjaikat vagy épp kapcsolódtak egymáshoz, így kirajzolva a Gátak és gátlások előadás hangsúlyosabb témáit.

A szülésről és születésről alkotott képünket sok esetben a médiareprezentáció, az online közösségek véleményvezérei, az egyes gyógyászati személetek képviselői vagy az aggódó családtagjainké és a segítőkész barátoké formálja, mint olykor saját intuíciónk vagy hozott élettörténetünk. A Gátak és gátlások célja nem más, mint láthatóságot teremteni olyan társadalmi tapasztalatoknak, amelyekben mindannyian valamilyen szinten érintettek vagyunk.

 

Szereplők:
Antal D. Csaba színművész (Weöres Sándor Színház) és Szandtner Anna színművész
Albert Zsuzsánna
Domonkos Veronika
Németh Gyöngyi
Pinezits Alexandra
Polnischné Petrovics Krisztina
Poór Éva
Németh Erika

A darab előkészítésében közreműködtek továbbá:
Bogdán Krisztina
Dézsi Réka
Dr. Farkas Gergely
Gerebecz Orsolya
Harai-Nagy Nóra
Salamon Zsigmondné Anikó
Salamon Gábor
Stefanics Luca
Stieber Eszter

 

Rendező: Czukor Balázs
Alkotótárs, látvány: Surányi Nóra
Rendezőasszisztens: Salamon Júlia
Ügyelő: Győrváry Eszter
Kellék: Gayer Helga

 

Bemutató: 2019. április 16. 19 óra, Stúdiószínpad