ugrás a tartalomra

Jubileumi Prima Primissima

2012. december 8.
Pénteken este a Művészetek Palotájában tizedik alkalommal adták át a Prima Primissima- és a Prima-díjakat a művészet és a tudomány legjobbjainak.

Demján Sándor, a díj alapítója 2003-ban vállalta, hogy tíz év alatt 3 milliárd forintot fordít magánvagyonából „a legjobbak között a legjobbak” elismerésére. A tíz év letelt, a díj gondozását jövőre Csányi Sándor és az OTP Bank veszi át. Az évfordulón Demján Sándor – aki egyébként soha nem vett részt a döntési folyamatban - saját hatáskörében nevezett meg öt Jubileumi Prima Primissima-díjast a korábbi jelöltek, a Primák közül. Döntése szerint a Jubileumi Prima Primissimák: Bálint András, Jordán Tamás színművész, Szörényi Levente előadóművész, Zoboki Gábor építész és Jancsó Miklós filmrendező.

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója - aki színésznő lányával, a Junior Primissima-díjas Jordán Adéllal föl is lépett az esten - érdeklődésünkre elmondta: rendkívül nagy megtiszteltetésnek tartja a díjat. Megjegyezte azt is: „Demján Sándor egy alkalommal azt mesélte, hogy valójában Bálint András és én vagyok az oka, hogy ő maga nem lett színész. Bár dédelgetett efféle álmokat, minket látva elbizonytalanodott – mindhárman iskolatársak voltunk -, és más pályára lépett. Lám, min múlnak a dolgok. Ha Demján Sándor mégis a színészi pályát választja, nem jött volna létre ez a csodálatos díj, amelynek sokat köszönhet a kultúra, a művészet, a tudomány.”

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Ők az elsők a legjobbak között

szerző: Vas Népe (szerző: Ölbei Lívia)