ugrás a tartalomra

Kötelező olvasmány – Bodor Johanna: Nem baj, majd megértem

premier: 2021. december 29.
Az 1983-ban induló történet főszereplője a balerinának készülő 18 éves Johanna, aki Bukarestben él értelmiségi szüleivel. A család úgy dönt, Magyarországra költözik, de a lánynak még legalább két évet kell egyedül otthon maradni.

KÖTELEZŐ OLVASMÁNY – BODOR JOHANNA: NEM BAJ, MAJD MEGÉRTEM

Kötelező olvasmány – Bodor Johanna: Nem baj, majd megértem (Magvető, 2014)

Az 1983-ban induló történet főszereplője a balerinának készülő 18 éves Johanna, aki Bukarestben él értelmiségi szüleivel. A család úgy dönt, Magyarországra költözik, először a szülők tudnak átjönni és a lánynak még legalább két évet kell egyedül otthon maradni, a régi viszonyai között új életet kezdeni, készülni a balettvizsgára, az érettségire; ottani életük felszámolására. Kapaszkodókat keres, holott elszakadnia és szakítania kell. Ha belép egy hivatalba, nem lehet benne biztos, hogy ki is jön onnan. Nyomában a titkosrendőrség és a fortélyos félelem, valamint a férfiak, akik egyre többet akarnak a sudár, saját testiségére ekkortájt ébredő fiatal teremtéstől. Felkavaróan őszinte emlékezés a sorsfordító esztendőkről, a felnőtté válásról, a tánc és a balett beavató rítusairól, a test függéséről és szabadságáról, valamint pontos beszámoló egy abszurd-kegyetlen diktatúra mindennapjairól, nyomasztó árnyairól és váratlan derűiről. A könyv személyes regisztere és dokumentumértéke egyszerre letaglózó és felszabadító.

Bodor Johanna balettművész, koreográfus 1965. október 23-án született Kolozsváron. 1984-ben végzi el tanulmányait a bukaresti Balettintézetben. 1985-ben névházasság útján Magyarországra költözik. Két év múlva elválik férjétől. 1985-1986 között a Novák Ferenc által fémjelzett Honvéd Művészegyüttes, 1986-tól 1989-ig a Győri Balett, 1989-től 1993-ig pedig a Szegedi Balett tagja, magántáncos státuszt nyer. 1993-ban férjhez megy Mertz Tibor színművészhez, ikrei születnek: Hanna Míra és Dániel Máté. 1994-től legfőképpen koreográfusként dolgozik. Néha táncosnőként és színésznőként találkozunk nevével különböző színházak és produkciók színlapján. Magyarország és a világ több városában (Knoxwille, Szentpétervár, Jekatyerinburg, Bukarest, Kolozsvár, Marosvásárhely, Komárom, Szabadka) vendégszerepelt táncművészként és koreográfusként. Több mint száz színházi előadás, film, tv produkció koreográfusa. (A szombathelyi Weöres Sándor Színházban többek között az Anconai szerelmesek, a Chicago, a Kabaré és A dzsungel könyve színpadra állításában működik közre.) 2004-ben a Táncművészeti Főiskolán balettmesteri diplomát szerez. A közéletben karakteres kiállása ismert: „Az nem lehet, hogy…” egyik alapító tagja, 2014-től Független Előadó-művészeti Szövetség elnökségi tagja. Szakmai elismerései. Imre Zoltán-díj, EuroPass-díj.

 

A beszélgetést vezeti: Lévai Balázs

Közreműködik: Jordán Tamás és Bánfalvi Eszter

Időpont: 2014. május 26. 18 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Stúdiószínpad

Jegyár: 800 Ft

 

 




szerző: Fotó: Stekovics Gáspár