ugrás a tartalomra

Mandragóra

premier: 2016. április 29.
Niccolò Machiavelli a reneszánsz legnagyobb hatású politológusa kilenc évvel halála előtt, száműzetése során írta vitriolos jellemkomédiáját, amelyben nem antik mintákat követett, hanem saját kora visszás erkölcseit állította pellengérre.

Írta: Niccolo Machiavelli

MANDRAGÓRA

komédia két részben

Egy szünettel - 135 perc

Átdolgozta: Duró Győző

Hogyan hódítsuk meg életünk nőjét, ha eleve halmozottan hátrányos helyzetből indulunk: kőgazdag, bár öreg férje van, akitől ugyan mindent megkap, viszont nem találkozhat senkivel, a hölgy hétköznapjait minden hájjal megkent anyja irányítja, erényességére pedig képmutató gyóntatóatyja vigyáz. A mi oldalunkon ellenben csak egy mérsékelten használható barát áll, továbbá egy gátlástalan szélhámos, aki akárkit képes rábeszélni bármire, valamint az a tény, hogy szerelmünk házassága gyermektelen, noha a férj leghőbb vágya egy sivalkodó poronty. És felmerül még egy káprázatos ötlet, melyet egy titokzatos növény, a mandragóra legendája sugall. De vajon beválik-e?


Niccolò Machiavelli (1469–1527) a reneszánsz legnagyobb hatású politológusa kilenc évvel halála előtt, száműzetése során írta vitriolos jellemkomédiáját, amelyben nem antik mintákat követett, hanem saját kora visszás erkölcseit állította pellengérre. A szerző eredeti szándékának – az „itt és most” elve érvényesítésének – tiszteletben tartásával a darab mai magyar környezetbe ágyazva kerül a szombathelyi közönség elé, Jordán Tamással a főszerepben, Valló Péter rendezésében.

Szereplők:

Makkos Kálmán, szoftverfejlesztő mérnök Jámbor Nándor

Siró Péter, a barátja, később asszisztense Balogh János

Kálkuti Mihály, építési vállalkozó, népszerű nevén Miska mester Jordán Tamás

Luca asszony, a felesége Hartai Petra

Timót atya, plébános Csankó Zoltán

Szilvia asszony, Luca édesanyja Bálint Éva

Ligeti Richárd, ügyvéd Orosz Róbert

Ostyola Zsuzsanna

Fekete Tamás

Horváth József



Alkotók:

Díszlet Valló Péter

Jelmez Benedek Mari

Zene Melis László

Kellékes Poór Éva

Ügyelő Kovács Zsu

Súgó Kisely Máté

Rendezőasszisztens Kapornaki Rita


RENDEZŐ Valló Péter

Bemutató: 2016. április 29. 19 óra, Márkus Emília terem