ugrás a tartalomra

Tóték

premier: 2013. október 4.
"Eddigi magyarországi öt Hrabal-bemutatóm, három Csehov-rendezésem és egy Kundera-színrevitelem után számomra logikus lépést jelent, hogy Örkény István e művét állítsam színpadra Szombathelyen."

Írta: Örkény István

TÓTÉK

tragikomédia

Két felvonásban szünettel - 140 perc

„Örkény István művének színreviteléhez Székely Gábor kiváló prágai Macskajáték-rendezése nyitotta meg az utamat, amelyet 1974-ben mutatott be a cseh Nemzeti Színház. A Tóték pedig a Husa na provázku nevű, brünni kísérleti színházban került színre a hetvenes évek közepén. Jómagam a Tótékat a prágai Činoherní Klubban rendeztem meg 1982-ben, és a színház hét évadon át nagy sikerrel játszotta. Eddigi magyarországi öt Hrabal-bemutatóm, három Csehov-rendezésem és egy Kundera-színrevitelem után számomra logikus lépést jelent, hogy Örkény István e művét állítsam színpadra Szombathelyen. Csehovot, aki megértéssel ábrázolta az egyszerű emberek sorsát, valamint Hrabalt és Kunderát, akik nagy hangsúlyt fektettek a XX. században Közép-Európában élők nyakatekert és gyakran abszurd történelmi sorsfordulataira, sok közös vonás köti össze Örkénnyel. A csehek, a magyarok és a szlovákok ezt bőven megtapasztalták. Bizonyos motívumokat szükséges állandóan visszaidézni.

Nagy örömmel várom az újabb közös munkát a szombathelyi társulattal. Érdeklődéssel és csodálattal figyelem azt az energiát, amellyel a Weöres Sándor Színház nem mellőzhető művészeti intézménnyé vált nemcsak saját régiójában, hanem országos viszonylatban is.”

(Ivo Krobot)


 

Vonatkozó cikk:

Szigorúan a Tóték

Szereplők:

Őrnagy Szabó Tibor

Tót Bajomi Nagy György

Tótné Németh Judit

Ágika Csonka Szilvia

Postás Endrődy Krisztián



Alkotók:

Díszlettervező Horgas Péter

Jelmeztervező Berzsenyi Krisztina

Kellék Nagy Kornél

Koreográfus David Strnad

Dramaturg Duró Győző

Zenei vezető Müller Péter

Korrepetítor Falusi Anikó

Ügyelő Juhász Ádám

Súgó Papp-Ionescu Dóra

Rendezőasszisztens Győrváry Eszter

Nyelvi tanácsadó Halász András


RENDEZŐ Ivo Krobot

Bemutató: 2013. október 4. 19 óra, Márkus Emília terem