ugrás a tartalomra

Trokán Péter-2012.12.10.

2012. december 11.
Hogyan születik a blogger? Hát úgy, hogy a Gomba rátelefonál a gyanútlan "Színházszerdázó kérdező-felelősre", hogy te jössz!

Mert, hogy nemcsak a szerdai "kérdez-felelekre" kell felkészülni - nekem most pl. Unger Tündiből -, hanem a "BLOGGER SZÜLETIK" című nyugat-magyarországi népi játék szabálya szerint mától nálam a labda.

Pedig tudtam, hogy rám kerül a sor, de azt hittem, hogy csak akkor kell belépnem a grafománok táborába, ha Színházszerdán én vagyok a kérdezett.

No, de sebaj! Jöjjön, aminek jönnie kell.............Sziasztok!

Sziasztok, Pestről, mert, hogy öt év alatt először fordult elő, hogy három hétig nincs dolgom otthon, Szombathelyen, tehát itthon vagyok Pesten.

Ez a rendkívül szellemes szójáték nem csak úgy pattant ám ki a fejemből, nyájas olvasó - ó nem -, ezt az ÉLET szülte, és szüli naponta.

Történt ugyanis, hogy tegnap este a Pinceszínházba voltam hivatalos, ahol a Kővári Kati-féle Éjszakai Színház huszadik születésnapi zsúrján léptem fel, mint egykori közreműködő. Sok, kedves, régen látott kollégával találkoztam: Hirtlinggel, Papp Zotyával, sőt még Szabó Győzővel is!! /bocs/. Papp Zotya, akivel a Nemzetiben öt évig együtt öltöztem, meg egyébként is "száz éves cimborám", miután elmesélte Új színházi kálváriáját, - felmondott a Dörneréknek -, megmutatta legújabb, megjelent verseskötetét.

Feltette az obligát kérdést: - És, te hogy vagy öregem? - Remekül. - így én. - És, mi van Szombathelyen? - így ő. - Minden ok. - így én. És akkor jött az a kérdés, abban a tónusban, amit az elmúlt öt évben, és a mostani három hét alatt is oly sokat hallottam, de még a tekintet is minden kérdezőnél ugyanolyan, hogy: - Te, és akkor most oda leköltöztél, és ott is laksz, vagy hogy van?? Mivel már a kérdés elején tudom, hogy mi a vége, alig tudom a válasznál visszafogni a röhögést, majd elmondom tömören, hogy hogy is van ez: - Persze, ott élek, ha nincs dolgom, jövök haza stb.

De akkor most tényleg, hogy is van ez? Ja! Szóval - kedveseim - ma még itthon vagyok, aztán szerdán megyek haza, mert reggel olvasópróba Jelessel, délután Színházszerda Tündivel, utána este Tizenkét dühös, aztán Prima Primissima - Tamást köszöntjük -, aztán reggel rohanok haza, mert Abigélt játszom otthon, vagyis itthon, vagyis.... Hogy is van ez??....... Majd a vonaton kitalálom!

tp.