ugrás a tartalomra

Gyévuska közönségtalálkozó

2024. március 26.
A rengeteg nézői visszajelzést követően színházunk közönségtalálkozót szervez a Gyévuska alkotóival.

Pintér Béla és Darvas Benedek Gyévuska című zenés drámáját Nagy Péter István rendezésében 2024. 02. 23-án mutattuk be a Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán. Az azóta eltelt időszakban számtalan nézői visszajelzést kaptunk, sokan az eddigi legerősebb színházi élményükként jellemezték az előadást és a visszajelzések alapján nem kevesen vannak, akik már többször is megnézték.

Hogy egy valódi párbeszéd megvalósulhasson és a felmerülő nézői kérdésekre az alkotók, szereplők válaszolhassanak, színházunk közönségtalálkozót szervez a 2024.04.04. csütörtöki Gyévuska előadás után a Nagyszínpadon. A közönségtalálkozón az előadás szereplői mellett itt lesz Nagy Péter István rendező, Kiss Márton karmester és a közönségtalálkozó moderátora az előadás videóit készítő Sipos László Márk.

A Gyévuska közönségtalálkozóra a belépés díjtalan.  Számítunk az előadás közönségére és azokra is, akik már látták a Gyévuskát és szeretnének találkozni az alkotókkal vagy még nem látták, de többet szeretnének megtudni az előadásról. 

 

Gyévuska közönségtalálkozó

2024.04.04. 20.45., Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad. 

Darvas Benedek- Pintér Béla: Gyévuska

Gyévuska plakát  fotó: Bonyhádi Károly, Mészáros Zsolt

-zenedráma-

1942. április 21-én kiadják a parancsot a Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred katonáinak: másnap csatlakoznak a Don-kanyarba vezényelt hetedik könnyűhadosztályhoz. Az utolsó estéjükön a tiszteknek és honvédoknak azonban az ezredes feleségének avantgárd műsorán kell részt venniük. Kartotékok és táskák, fecskendők és pezsgőspoharak keresztezik egymás útját a Gizella-bálon, miközben mindenki erőltetett optimizmussal és kedélyes szorongással sodródik a doni tragédia elkerülhetetlen végkifejlete felé, ahol már azelőtt eldöntötték sorsukat, mielőtt megszólalhattak volna. Aki túléli, se képes továbblépni, és aki meghalt, se tűnt el örökre. Hogyan képes mégis ez a dráma a magyar történelem egyik legsötétebb eseményét megőrizni ezen a roncsolt kópián, ezekkel a roncsolt sorsokkal? Megrendítő és komikus tartományba vezényel minket Pintér Béla zenedrámája, ahol a személyes sorsokra nagyítás, az önvád haláltánca, valamint a Puccinibe oltott korabeli slágerek és az újraírt katonadalok humora segítenek nekünk, hogy belenézzünk a történelmi emlékezet kútjába.    

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk! 





Rendező: Nagy Péter István

Szereplők: Szabó Tibor Domokos Zsolt Nagy-Bakonyi Boglárka Némedi Árpád Gyulai-Zékány István Hajdu Péter István Szerémi Zoltán Németh Judit Mari Dorottya Herman Flóra Nagy Cili

Bemutató: 2024. február 23., péntek, Színházterem
Az előadásban elhangzó betétdalok szerzői: Erdélyi Mihály, Fényes Szabolcs, Füredi (Huzly) Imre, Harmath Imre, Kovách Kálmán, Mihály István, Pártos Jenő, Polgár Tibor, Sándor Jenő. A dalok felhasználását az UMPA ügynökség engedélyezte.